NIEUWSFLITS, 28 NOVEMBER 2012

NIEUWSFLITS, 28 NOVEMBER 2012

Tentoonstelling ‘De Terugkeer’

 

In 2010 heeft het Indisch Herinneringscentrum de strip ‘De Terugkeer’ uitgebracht. De strip behandelt in een spannend en toegankelijk verhaal de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Jongeren, maar ook volwassenen, lezen de strip met veel plezier. 

Het Indisch Herinneringscentrum wil de strip opnieuw onder de aandacht brengen. Deze keer in de vorm van een interactieve, reizende tentoonstelling op basis van ‘De Terugkeer’. Met deze tentoonstelling wil het herinneringscentrum jongeren in het hele land kennis laten maken met de Indische geschiedenis.

De tentoonstelling zal jongeren stimuleren om samen te onderzoeken wat zij kunnen leren over Nederlands-Indië. Daarnaast gaan ze ook aan de slag met actuele thema’s. Ze worden uitgenodigd om naar hun eigen mening te kijken en om hun eigen handelen kritisch te bestuderen. De tentoonstelling zal dan ook een uitnodigende en eigentijdse uitstraling hebben.

Op dit moment is de selectie van het bureau dat de tentoonstelling gaat maken in volle gang. Het streven is om de tentoonstelling eind 2013 te openen.

Ontstaansgeschiedenis online

 

Dit jaar bestaat het Indisch Herinneringscentrum vijf jaar. De eerste twee jaar is er veel werk achter de schermen verricht. In 2009 opende het kantoor zijn deuren en trad Yvonne van Genugten als directeur aan. Verschillende hoogtepunten volgden elkaar op, zoals de opening van de publiekspresentatie 'Het Verhaal van Indië' en de verschijning van de educatieve strip 'De Terugkeer' als Nationaal Geschenk.

Voor wie nog even wilt terugblikken op hoe het allemaal ook alweer is gegaan, heeft het Indisch Herinneringscentrum zijn ontstaansgeschiedenis samengevat in een nieuw onderdeel op de website. Met onder meer filmpjes en reacties van Adriaan van Dis en Ernst Jansz.

Yvonne van Genugten in Moesson

 

Elk kwartaal schrijft zij in een welkomstwoord in de nieuwsbrief over de werkzaamheden bij het Indisch Herinneringscentrum. Wie een andere kant van haar wil leren kennen, moet zeker even het komende decembernummer van Moesson erop naslaan. Daarin staat een openhartig interview met Yvonne van Genugten, directeur van het Indisch Herinneringscentrum.

Indisch Herinneringscentrum op Indo Radio

 

Indo Radio omschrijft zichzelf op de eigen website als 'de Indische Internet Radio voor en door Indische, Molukse, Javaanse en Indonesische mensen, en voor een ieder die van muziek houdt'. Naast muziek zijn er onder meer hoorspelen, uitzendingen van culturele activiteiten en interviews te beluisteren. Met een groeiend aantal luisteraars is Indo Radio een interessant kanaal voor het Indisch Herinneringscentrum om meer bekendheid te geven aan de activiteiten van het herinneringscentrum. De eerste keer dat het herinneringscentrum geluidsopnames zal maken is op 16 december 2012 tijdens het zaalprogramma van het lustrumfeest. Indo Radio zal in een later stadium fragmenten hiervan uitzenden.
www.indoradio.nl