NIEUWSFLITS, 23 APRIL 2013

NIEUWSFLITS, 23 APRIL 2013

Bezoek ons op de Tong Tong Fair

 

Terwijl Amsterdam alles in stelling brengt voor de inhuldiging van de koning, zijn in Den Haag de voorbereidingen voor de jaarlijkse Tong Tong Fair in volle gang. Ook dit jaar is het Indisch Herinneringscentrum weer van de partij met een eigen stand. Speciaal voor jongeren nemen we een Tijdmachine mee, waarmee ze kunnen teruggaan in de tijd. Nieuwsgierig? Bezoek dan in de periode wo 22 mei t/m zo 2 juni 2013 onze stand (standnummer 1212) in de Grand Pasar op de Tong Tong Fair.

Wie creatief aan de slag wil met familieherinneringen kan terecht in de Bengkel. Daar organiseert het Indisch Herinneringscentrum i.s.m. Shelly Lapré drie workshops Familieherinneringen.

Neem oude familiefoto’s en kopietjes van foto’s mee!

Inschrijven op de dag zelf bij de stand van Stichting Tong Tong in het Cultuurpaviljoen (tegenover de Bengkel). Max. 20 deelnemers per workshop. Dag en tijd: do 23/5 18.30 uur, zo 26/5 14.00 uurdo 30/5 12.15 uur (wijzigingen voorbehouden).

Edese gemeenschap deelt herinneringen

 

De bijeenkomst Herinneren en Verbinden zondag 14 april jl. in Cultura in Ede trok veel belangstellenden. In een uitverkochte zaal luisterde het publiek naar de persoonlijke verhalen van Indische en Molukse Edenaren. Grote indruk maakte detrailer van de documentaire ‘Herinneringen voor de toekomst’ (verkrijgbaar bij het Indisch Herinneringscentrum). Hierin komen verschillende Edenaren aan het woord over de komst en inburgering van Indische en Molukse gezinnen in Ede.

Kijk hier voor een uitgebreid verslag van de bijeenkomst in Ede.

Ontmoet een gastspreker Nederlands-Indië

 

Het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II-Heden en het Indisch Herinneringscentrum brengen graag de gastsprekers Nederlands-Indië bij u onder de aandacht. De gastsprekers geven gastlessen en lezingen over hun ervaringen in Nederlands-Indië.

Voor organisaties, instellingen en particulieren buiten het onderwijs is het ook mogelijk om een gastles of lezing over Nederlands-Indië aan te vragen. Denkt u bijvoorbeeld aan een overdenking op de 4 mei-herdenking of een lezing voor een vereniging of kerkgenootschap.

U kunt al uw wensen en vragen bespreken met het Steunpunt Gastsprekers. Kijk voor meer informatie op www.steunpuntgastsprekers.nl.

Niet vergeten: nieuw kinderboek bij Indisch Herinneringscentrum

 

'Een schatkist vol geheimen' is het nieuwste boek van Joke de Jonge. Het  is vanaf 1 mei 2013 in een speciale editie te koop bij het Indisch Herinneringscentrum (€ 3,50 per stuk, excl. verzend- en administratiekosten).

Het verhaal
Na Strijd Overzee keert Joke de Jonge in haar nieuwste boek terug naar de geschiedenis van Nederlands-Indië. Ze beschrijft het verhaal van Dewi en Laurens, die op zoek gaan naar de familiegeschiedenis van hun opa en oma. Een schatkist vol geheimen is geschreven voor leerlingen van groep 6 (9+ jaar). De tekeningen in het boek zijn gemaakt door Juliette de Wit.

'Een schatkist vol geheimen' vertelt op een spannende, toegankelijke manier hoe het is om als kleinkind te ontdekken dat je opa en oma een indrukwekkende tijd in Nederlands-Indië hebben meegemaakt. Het boek vormt het uitgangspunt voor een lesprogramma dat het Indisch Herinneringscentrum en Joke de Jonge voor het schooljaar 2013-2014 zullen maken voor groep 6.

Naar bestelformulier

Mooi resultaat voor HALIN

 

Vorig jaar organiseerden het Indisch Herinneringscentrum en Stichting Indisch Erfgoed op 10 juni de benefietmiddag 'Help HALIN helpen' i.s.m. Wouter Muller en Johnny Rahaket. Het was een van de bijeenkomsten in een serie benefietoptredens van Muller, Rahaket en zijn koor. Het doel was om nieuwe donateurs te werven voor HALIN. Onlangs liet Wouter Muller weten dat het aantal nieuwe donateurs de verwachtingen overtrof: 150 personen. HALIN schrijft dit grote aantal vrijwel geheel toe aan de benefietoptredens van Muller en Rahaket.