NIEUWSFLITS, 28 FEBRUARI 2014

NIEUWSFLITS, 28 FEBRUARI 2014

Indië-lezing op 8 maart

 

Zaterdag 8 maart 2014 vindt voor de derde keer de Indië-lezing plaats in Amsterdam. Het thema dit jaar is 'Vertellen is herinneren is ontdekken'. De Internationale Vrouwendag 8 maart is bij uitstek het moment om het verhaal te vertellen over vrouwen in voormalig Nederlands-Indië. Dit gebeurt bij monde van Berthy Korvinus en Nancy Jouwe. Tijd: 14.00 uur. Locatie: Theater van 't Woord, van de OBA, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam. De lezing is vrij toegankelijk voor iedereen die zich vooraf heeft aangemeld viaindielezing@gmail.com

 

‘Het Poppenkind’, expositie 12 maart t/m 29 juni 2014

 

Museum Bronbeek en het Indisch Herinneringscentrum presenteren in Museum Bronbeek van 12 maart t/m 29 juni 2014 de expositie ‘Het Poppenkind. Achter het gedek van Tjideng, Tangerang en Adek’. Openingstijden: di t/m zo 10.00 - 17.00 uur. In aansluiting op 'Het Poppenkind' verzorgt het Indisch Herinneringscentrum een programma-onderdeel tijdens de Tjidengreünie op dinsdag 15 april (zie bericht verderop).

“Ik was een enorm poppenkind”, vertelt Marianne Sophia in ’t Anker-de Jong (1938-2014), die als kind drie Japanse interneringskampen overleefde in Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Enkele van haar poppen, gebruiksvoorwerpen uit de interneringskampen, foto’s en videobeelden, en persoonlijke documenten zijn te zien in de expositie ‘Het Poppenkind. Achter het gedek van Tjideng, Tangerang en Adek’. 

 

21 maart 2014: 'Gedeeld verleden, gedeelde verhalen' 

 

Vrijdag 21 maart 2014 organiseert het Indisch Herinneringscentrum een gevarieerd programma rondom de boekpresentatie van ‘Dwars door de storm’ van Martine Letterie en Karlijn Stoffels.Dit gebeurt in het kader van het gezamenlijke programma 'Gedeeld verleden, gedeelde verhalen' van de vier nationale Herinneringscentra van de Tweede Wereldoorlog.

'Dwars door de storm' is een jeugdboek (11+) over wat de Groningse Tjakkie en de Molukse Jacob begin jaren ’50 van de vorige eeuw bindt, ondanks de verschillende werelden waarin zij opgroeien. Tijdens het afwisselende programma op 21 maart a.s. brengen lezingen, muziek en gesprekken de herinneringen aan de Indische en Molukse geschiedenis uit die tijd weer tot leven. Daarbij is er veel aandacht voor een bindende factor van toen, de indorock.

M.m.v. de auteurs Martine Letterie en Karlijn StoffelsHerman Keppy (journalist, schrijver, onderzoeker), Hans Consten (gitarist indorockband The Eastern Aces, presentator Rock Around The Sixties bij Omroep Rijswijk) en muziekgroep Sound of Njoy.

Datum: vrijdag 21 maart 2014
Tijd: 14.00 uur inloop, 14.30 - 17.00 uur programma, aansluitend informele bijeenkomst met verkoop- en signeersessie Martine Letterie en Karlijn Stoffels (geen pinbetaling mogelijk!)
Locatie: Kumpulan, Sumatrazaal, Velperweg 147, Arnhem
Aanmelden: uiterlijk 14 maart 2014 via het aanmeldformulier.

Meer over 'Gedeeld verleden, gedeelde verhalen' en over de activiteiten van de andere Herinneringscentra op of rond 21 maart vindt u onderaan in de aankondiging op onze website.

 

15 april 2014: Elise Lengkeek en Wouter Muller bij Tjideng-reünie

 

Dinsdag 15 april 2014 vindt er in de Kumpulan op landgoed Bronbeek een reünie plaats voor degenen die in het Tjidengkamp hebben gezeten. Deze duurt van 10.30 uur tot ongeveer 16.00 uur. Het Indisch Herinneringscentrum verzorgt het programma na de lunch. Dan zal Elise Lengkeek voorlezen uit haar boek 'De hel van Tjideng' en een gedicht voordragen. Wouter Muller zorgt (de hele dag) voor de muzikale omlijsting. Na de voordracht van Elise is er gelegenheid om de expositie 'Het Poppenkind' te bezoeken. Meer informatie en het aanmeldingsformulier voor deelname aan deze dag zijn te vinden op www.tjidengkamp.nl. Organisatie: Hans Freiboth, tel: 0546 – 49.29.44 freiboth@home.nl, m.m.v. de heer Ko van Halteren, die tot 1995 de reünies heeft georganiseerd.

 

Ontwerp Wereld Express gereed

 

Benieuwd naar het ontwerp van de buitenkant van de Wereld Express, de interactieve, reizende tentoonstelling die in de maak is bij het Indisch Herinneringscentrum? Kijk op www.wereldexpress.nl.

 

Nieuw: 'De vogel aan mijn voeten'

 

De gedichtenbundel 'De vogel aan mijn voeten' is nu verkrijgbaar bij het Indisch Herinneringscentrum. Een eerbetoon van Claartje van Heerde aan haar oma met gedichten die haar oma schreef tijdens haar internering in Japans kamp Banjoebiroe 10 op Java. 

 

Bereikbaarheid Indisch Monument tijdens nucleaire top

 

In verband met de Nuclear Security Summit (NSS) in Den Haag op 24 en 25 maart 2014 worden er in de omgeving van het World Forum extra veiligheidsmaatregelen genomen. Deze hebben consequenties in de omgeving van het Indisch Monument. De gemeente Den Haag meldt hier het volgende over:

De NSS wordt door het ministerie van Buitenlandse Zaken, in nauwe samenwerking met de gemeente Den Haag, georganiseerd. De gemeente doet dat met grote zorgvuldigheid, met oog voor de belangen van bewoners, bedrijven en bezoekers van de stad. In het gebied rond het World Forum worden veiligheidsmaatregelen genomen. Ook in de omgeving van het Indisch Monument aan de Professor B.M. Teldersweg gelden in die periode veiligheidsmaatregelen. Gedurende de NSS op maandag 24 maart en dinsdag 25 maart is dit gebied afgezet met hekken. Ook wordt in de directe nabijheid van het monument een helikopter landingsplaats ingericht.

Bij het monument worden met grote regelmaat bloemen gelegd. Nabestaanden kunnen via de uitvaartondernemer aangeven dat bloemen en bloemstukken, na afloop van de teraardebestelling of crematie, door de uitvaartondernemer worden neergelegd bij het Indisch Monument. De ervaring leert dat nabestaanden regelmatig aanwezig zijn bij de bloemlegging. Gebleken is dat het niet mogelijk is om deze bloemlegging gedurende de NSS doorgang te laten vinden. In goed overleg met de branchevereniging voor uitvaartondernemingen (BGNU) is afgesproken dat bloemen en bloemstukken gedurende de NSS door de uitvaartondernemers worden bewaard en na afloop van de maatregelen voor de NSS (vanaf woensdag 26 maart) bij het Indisch Monument worden neergelegd.

Voorafgaand aan de NSS worden op vrijdag 21 maart de bij het monument neergelegde bloemen en bloemstukken verwijderd. Door de downwash als gevolg van de draaiende rotorbladen van helikopters zullen deze immers worden verspreid over het gebied en kunnen daardoor een veiligheidsrisico vormen.

 

Signaleringen

 

Collegedag Indië
Het Historisch Nieuwsblad organiseert op vrijdag 28 maart 2014 een collegedag Indië in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. M.m.v. Henk Schulte Nordholt, Jan Luiten van Zanden, Remco Raben en Fridus Steijlen. 

Molukse Literaire Middag 2014
Op zaterdagmiddag 15 maart van 12.30 - 17.00 uur (in Houten) organiseert het Beheersfonds LSEM in samenwerking met stg Moluks Historisch Museum en Moesson een Molukse Literaire Middag 2014 (#MolLitMid14) die in het teken staat van het thema van de Nationale Boekenweek 2014: Ondertussen Ergens Anders. Meer informatie>

'Het Java van Bloem'
Dat is de titel van het nieuwe boek van Marion Bloem en Ivan Wolffers. Met verhalen, familierecepten en praktische adviezen voor wie over Java reist.