NIEUWSFLITS, 31 OKTOBER 2011

NIEUWSFLITS, 31 OKTOBER 2011

Uniek Moluks theater

 

Met de theatervoorstelling 'Merantau/Op eigen kracht' zet het Indisch Herinneringscentrum in samenwerking met Museum Maluku de spotlichten op de geschiedenis van Molukkers in Noord-Nederland. Vier generaties Molukkers nemen u met persoonlijke verhalen, dans, zang, muziek, film, foto’s, humor, smaak en geuren mee in een voorstelling over verbondenheid en verdeeldheid. Theater over het individu en de gemeenschap. Maar ook over hoe het van binnen voelt Molukker te zijn.

Datum: zaterdag 26 november 2011
Tijd: 15.00 uur
Plaats: Museum Maluku, Utrecht
Toegang: € 12,50

 

Webportaal www.indieinoorlog.nl breidt uit

 

Na de zomervakantie heeft het Indisch Herinneringscentrum veel tijd gestoken in de verdere ontwikkeling van www.indieinoorlog.nl, het webportaal over het Indisch erfgoed van de Tweede Wereldoorlog. Binnenkort kunt u vanaf het webportaal direct zoeken in de collectie 'Japanse interneringskaarten KNIL en Marine' van het Nationaal Archief. Deze nieuwe aansluiting bevindt zich nu in de testfase en zal zo snel mogelijk online gaan. Hou www.indieinoorlog.nl dus in de gaten.

Ook worden momenteel technische aanpassingen verricht om het digitale archief met vijftig jaargangen van het Indische maandblad Moesson eveneens te kunnen aansluiten op het webportaal Indië in Oorlog. Het streven is om dit voor het eind van het jaar gereed te hebben.

Enige tijd geleden heeft het Indisch Herinneringscentrum het webportaal in het Engels vertaald. Helaas blijkt dat de vorige technische beheerpartner (en ontwikkelaar van het webportaal) de Engelse module van Indië in Oorlog niet goed heeft opgeleverd. Er zijn dus de nodige technische aanpassingen nodig om te kunnen voorzien in een goed werkende, Engelse versie van Indië in Oorlog.

Degenen die bij een zoekopdracht op Indië in Oorlog de resultaten van het NIOD wilden raadplegen, hebben al gemerkt dat deze niet beschikbaar zijn. De oorzaak hiervan is dat het NIOD zijn digitale archieven verplaatst heeft. Het Indisch Herinneringscentrum werkt er hard aan om deze collecties weer toegankelijk te maken vanaf www.indieinoorlog.nl.

Al met al zijn er dus veel ontwikkelingen gaande op www.indieinoorlog.nl. Het kan zijn dat u af en toe hinder ondervindt van de werkzaamheden aan de website. Uiteraard doet het Indisch Herinneringscentrum zijn best om de overlast voor bezoekers aan het portaal zo veel mogelijk te beperken.

 

Bestelmogelijkheid voor twee nieuwe boeken

 

Bij het Indisch Herinneringscentrum kunt u sinds kort de twee volgende boeken bestellen (zo lang de voorraad strekt):

  • 'Terra Incognita'(Ruud Lapré, 2011)
  • Als de zoon van Ruud Lapré ten gevolge van een auto-ongeluk in coma ligt, vertelt Lapré hem zijn levensgeschiedenis.

 

'Postkoloniale Monumenten in Nederland' (Gert Oostindie/Henk Schulte Nordholt/Fridus Steijlen, 2011)
Het boek schets een beeld van naoorlogse gedenktekens met een link naar de koloniale periode.