NIEUWSFLITS, 31 JANUARI 2014

NIEUWSFLITS, 31 JANUARI 2014

Nu ook verslag conferentie 'Lessen voor de toekomst'

 

Vorige maand kon u al een verslag downloaden van de expertmeeting die plaatsvond op 12 december 2013 vanwege 70 jaar Birma-Siam Spoorweg. Dit verslag is vervangen en aangevuld met het verslag van de conferentie 'Lessen voor de toekomst' op dezelfde dag. 

Expertmeeting en conferentie waren een initiatief van het Indisch Herinneringscentrum, Stichting Herdenking Birma Siam Spoorweg en Pakan Baroe Spoorweg en Stichting Oorlogsgetroffenen in de Oost.

English summary conference 'Lessons for the future'

 

On December 12th 2013 the conference ‘Lessons for the future: 70 years Burma-Siam Railway’ and an expert meeting on the same subject took place. A  summary of both meetings is available in English. The Indisch Herinneringscentrum organised the meeting with Stichting Herdenking Birma-Siam Spoorweg en Pakan Baroe Spoorweg and Stichting Oorlogsgetroffenen in de Oost.

 

Oorlogsmusea en herinneringscentra populair

 

De relevantie van oorlogsmusea en herinneringscentra blijkt uit stijgend bezoek. De Nederlandse musea en herinneringscentra gericht op de periode 1940-1945 hebben in 2013 meer bezoekers getrokken dan het jaar daarvoor.  De dertien instellingen, waaronder het Indisch Herinneringscentrum, die aangesloten zijn bij de brancheorganisatie Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45 (SMH 40-45), werden in dat jaar meer dan 900.000 keer bezocht. Dat is ruim 7% vaker dan in 2012. 

Vooraankondiging

 

Vorig jaar organiseerde het Indisch Herinneringscentrum op 21 maart een indrukwekkende bijeenkomst over de komst van Indische en Molukse Nederlanders naar Nederland. Op dit moment zijn de voorbereidingen voor een wederom mooie middag in Arnhem op vrijdag 21 maart 2014 in volle gang. Uiteraard stellen wij u nog op de hoogte van het programma, de tijden en aanmeldprocedure. Reserveer deze datum alvast in uw agenda als u erbij wilt zijn.

Educatieve programma's 'Het Verhaal van Indië'

 

Voor het onderwijs is er nu een folder beschikbaar met daarin de mogelijkheden voor een educatief programma rondom de publiekspresentatie 'Het Verhaal van Indië' van het Indisch Herinneringscentrum en Museum Bronbeek. De programma's vergen geen voorbereidingstijd in de klas en zijn onderling goed met elkaar te combineren. 

Nieuwe voorwerpen op onze Facebookpagina

 

In de aanloop naar de opening van de tentoonstelling 'De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen' (5 februari - 5 mei 2014, Kunsthal Rotterdam) heeft het Indisch Herinneringscentrum de afgelopen tijd op zijn Facebookpagina enkele objecten laten zien die het Herinneringscentrum in de loop der tijd heeft gekregen. U zag al de in gevangenschap gemaakte broches (Elly Hegi, 1931) en kerstgedachte (Jan van Dulm) voorbijkomen. In januari zijn er weer nieuwe bijzondere objecten aan onze Facebookpagina toegevoegd. 

Signaleringen

 

Nieuwe televisieserie 'Na de bevrijding'
Vrijdag 31 januari 21.05 op Nederland 2 start de zevendelige televisieserie 'Na de bevrijding' van de Geschiedenisafdeling van de NTR.  Deze geeft in 7 documentaires van 50 minuten een indringend beeld van de jaren 1945-1950 aan de hand van persoonlijke getuigenissen Aflevering 6 (Ver van huis, uitzending op vrijdag 7 maart) laat zien hoe gewone Nederlanders de koloniale oorlog tegen Indonesië, van 1946 tot en met 1949, beleefden. Van Ad van Liempt verscheen onlangs het gelijknamige boek, gebaseerd op onderwerpen uit de televisieserie. Meer informatie>

Jongerenevenement
Jongeren die meer willen weten over hun Indische roots, zijn van harte welkom op het Jongerenevenement van de Indische Genealogische Vereniging  op zaterdag 29 maart 2014 in Amersfoort. 

Herdenking Slag in de Javazee
Op 27 februari 2014 vindt voor de derde keer de herdenkingsceremonie van de Slag in de Javazee (1942) plaats op zeelocatie, op het Zeemans-graf 170 km ten noordwesten van Surabaya. Voor meer informatie kunt u terecht bij dhr. Joop Nahuysen, joopnahuysen@ing-rail.com.

Workshop KNIL-genealogie
Museum Bronbeek organiseert op 23 april 2014 's middags een workshop genealogisch onderzoek naar KNIL-militairen.