NIEUWSFLITS, 31 JANUARI 2012

NIEUWSFLITS, 31 JANUARI 2012

Symposium=vol

 

Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar voor het symposium ‘Omstreden geschiedenis’ dat het Indisch Herinneringscentrum 9 februari 2012 organiseert. Wie nog wel een plaatsje heeft kunnen bemachtigen kan hier het definitieve programma lezen.

Het verhaal van oma Raaymakers-Habraken

 

Tussen Kerst en Oud & Nieuw ontving het Indisch Herinneringscentrum uit handen van Christiaan Raaijmakers zijn profielwerkstuk, gebaseerd op het verhaal van zijn oma die als tiener de Japanse bezetting en de bersiap in Nederlands-Indië heeft meegemaakt. 

Stripschapprijs 2012 voor Eric Heuvel

 

Dinsdag 27 december werd bekend dat Eric Heuvel in 2012 de Stripschapprijs krijgt. Zijn grootste bekendheid (en internationale doorbraak) kreeg Eric Heuvel met de historische strips over de Tweede Wereldoorlog: ‘De Ontdekking’,’De Zoektocht’ en ‘De Terugkeer’. Deze laatste titel over de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië maakte Eric Heuvel in 2010 in opdracht van het Indisch Herinneringscentrum. Wat de commissie van de Stripschapprijzen waardeert in zijn werk is de heldere en degelijke vertelstijl, die visueel boeiend is en tegelijkertijd toegankelijk. 

De Stripschapprijs 2012 wordt op zaterdag 10 maart uitgereikt tijdens De Stripdagen in Gorinchem door Piet IJssels, burgemeester van Gorinchem. De prijs wordt dan voor de 39e keer uitgereikt.
Voor de eerste keer bieden Stichting De Stripdagen en het Gorcums Museum de Stripschapprijswinnaar een overzichtsexpositie aan. De feestelijke opening hiervan zal plaatsvinden op zaterdag 18 februari om 14.00 uur in het Gorcums Museum.  Hier zullen de filmpjes te zien zijn die het Indisch Herinneringscentrum in 2010 heeft laten maken over het maakproces van ‘De Terugkeer’. Tevens stelt het Indisch Herinneringscentrum banieren beschikbaar met daarop afbeeldingen uit de strip. Lees meer op de website van Het Stripschap.

Onthulling Tarakan Monument

 

Degenen die er niet bij konden zijn, kunnen op internet een aantal reportages bekijken/beluisteren over de onthulling van het Tarakan Monument op donderdag 19 januari jl. Het monument is bedoeld om  de 215 mannen (artilleristen, genisten en infanteristen van het KNIL)  die op gruwelijke wijze van het leven zijn beroofd op 19 januari 1942 aan boord van een Japans oorlogsschip nabij Tarakan, te gedenken. Kijk voor meer informatie op www.mobe.nl.

Canonvenster over Indisch in Nijmegen

 

De Canon van Nijmegen laat in 50 vensters de belangrijkste verhalen uit de geschiedenis van Nijmegen zien. Inwoners van de stad kunnen een ontbrekend verhaal toevoegen in het speciaal hiervoor ontworpen 51e Canonkabinet. Op 13 januari 2012 vond de onthulling plaats van een nieuw  canonvenster in Nijmegen. Hierin staan de Indische Nijmegenaren centraal: een stille minderheid met een rijke historische achtergrond. Lees meer>

Kenang Kenangan, herinneringen

 

Op 3 februari 2012 neemt de Zwolse burgemeester Meijer het eerste exemplaar van het boekje ‘Kenang Kenangan, herinneringen’ in ontvangst. Hierin heeft het Historisch Centrum Overijssel verhalen van de Molukse gemeenschap in Zwolle vastgelegd.  

Van 3 februari tot 3 maart 2012 staat in het Historisch Centrum Overijssel de fototentoonstelling ‘Molukkers in Nederland’van Museum Maluku in Utrecht. Bij de tentoonstelling is een fotocollage te zien van Zwolse Molukse families. Hierop is onder meer te zien hoe men op de Molukken leefde, hoe de oversteek per boot naar ons land verliep, hoe de gezinnen in woonoorden leefden en hoe men zijn weg zocht in de Nederlandse samenleving.

Kennismaking met Indonesische ambassadeur

 

Onlangs werd bekend dat mevrouw Retno Lestari Priansari Marsudi de nieuwe Indonesische ambassadeur in Nederland is. De Jakarta Post publiceerde 11 januari 2012 een artikel over haar. Lees meer>

Salam Terakhir

 

‘Salam Terakhir’ oftewel ‘de laatste groet’, is een uitvaartbedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in begrafenissen voor de Indische gemeenschap. Volgens eigen zeggen houdt het uitvaartbedrijf rekening met Indische gewoonten en rituelen. Hoewel het bedrijf is gevestigd in Alkmaar, verzorgt het uitvaarten in heel Nederland. Lees meer>