NIEUWSFLITS, 30 JULI 2013

NIEUWSFLITS, 30 JULI 2013

Nieuw bij Code-R: poll en trailer

 

In de aanloop naar de Indiëherdenking staat er op Code-R een poll. Doe mee met de poll van Code-R en beantwoord de vraag: moeten we de oorlog in Indië herdenken? Maak ook alvast kennis met Esmée van Code-R via de trailer. Want op 12 augustus 2013 presenteren het Indisch Herinneringscentrum (IHC) en de Anne Frank Stichting (AFS) op het platform Code-R het verhaal van de Indische Esmée (17) over haar grootouders tijdens de oorlog in Nederlands-Indië. 

Code-R wil jongeren actief betrekken bij de betekenis van oorlog, keuzes, dilemma’s en herdenken. Dit gebeurt via de stripboeken 'De Terugkeer', 'De Ontdekking' en 'De Zoektocht', social media, lesbrieven en een iPad-magazine waarin jongeren een bijzonder oorlogsverhaal vertellen. Vanaf 12 augustus dus met een Indiëkatern!

Op de Facebookpagina van het Indisch Herinneringscentrum verschijnen regelmatig updates rondom Code-R.

Gratis naar 'Het Verhaal van Indië'

 

In de herdenkingsperiode van 15 augustus t/m 15 september is de overzichtstentoonstelling ‘Het Verhaal van Indië’ gratis toegankelijk. Deze brengt de Indische geschiedenis op eigentijdse wijze in beeld, met de nadruk op de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en de verstrekkende gevolgen daarvan. Neem familie en vrienden mee en deel uw herinneringen met hen. Of ga op zoek naar het verhaal van vader, moeder, opa of oma.

Indiëherdenking voor de jeugd

 

Op de dag van de jaarlijkse Indiëherdenking, donderdag 15 augustus 2013, organiseert het Museon in Den Haag een speciaal jongerenprogramma i.s.m. Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 en Stichting Gastdocenten WOII.

Kinderen tussen de 10 en 15 jaar kunnen hier gratis aan deelnemen. Centraal in het programma staat het leven buiten de Japanse interneringskampen tijdens WOII in Nederlands-Indië. Aansluitend is er een herdenkingsceremonie bij het Indisch Monument.

Bezoek de website van het Museon. Aanmelden kan bij wmeinders@museon.nl , tel 070 3381427.

'Arigato' in NOS-uitzending Indiëherdenking

 

Op 15 augustus wordt de korte film 'Arigato' van Sandra Beerends uitgezonden tijdens de NOS-uitzending van de Indiëherdenking. In 'Arigato' gaat een Indische oma met haar kleindochter Toet naar het strand. Als Toet met een Japans jongetje speelt, komen herinneringen aan de Japanse bezetting tijdens WOII in Nederlands-Indië bij haar oma naar boven. Bekijk hier de trailer.

Vlaggen op 15 augustus

 

Degenen die willen vlaggen tijdens de nationale Indiëherdenking op 15/8, kunnen op de website van Stichting Indiëherdenking 15 augustus 1945 nog even de vlaginstructies erop naslaan.

Lezing 70 jaar Birma-Siam Spoorweg

 

Regiobibliotheek ZOUT in Doorn heeft ervaringsdeskundige dhr. Ed van Sloten als spreker uitgenodigd op dinsdag 20 augustus 2013, 10.00 - 11.30 uur. Hij heeft de oorlog in Nederlands-Indië meegemaakt en samen met zijn moeder en zussen opgesloten gezeten in diverse Japanse kampen. Zijn vader heeft aan de Birma-Siam Spoorweg en in de Japanse mijnen gewerkt. Aan de hand van uniek beeldmateriaal blikt hij terug op deze periode uit zijn vaders en zijn leven.

Aanmelden via doorn@rbzout.nl, telefonisch 0343-415566 of aan de balie van de bibliotheek in Doorn.

De lezing vindt plaats in het kader van het project '70 jaar Birma-Siam Spoorweg', een samenwerking van het Indisch Herinneringscentrum en de Stichting Herdenking Birma-Siam Spoorweg en Pakan Baroe Spoorweg.

 

TV-tip: Berthe Korvinus over haar jeugd in Japanse kampen (herhaling)

 

Op zondag 4 augustus 2013 herhaalt de IKON (Ned.2, rond de klok van 11.30 uur) de uitzending van Het Vermoeden waarin Berthe Korvinus vertelt over haar jeugd in de Japanse kampen en de gevolgen daarvan. Het interview is ook verbonden met haar boek 'Salto naar het leven'.

TV-tip NostalgieNet

 

In de maand augustus worden bijna dagelijks documentaires, beelden, interviews en films over Nederlands-Indië uitgezonden op NostalgieNet (TV).
De zender is via verschillende providers zoals Ziggo, UPC en KPN te ontvangen. Raadpleeg de digitale tv-gids van uw provider.

Interview met Aura Pattinama

'Ik wilde met mijn eigen cultureel erfgoed bezig zijn'

 

Wie ben je en hoe ben je bij het IHC terechtgekomen?
Ik ben Aura Pattinama, 24 jaar, student Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie aan de Hogeschool van de Kunsten in Amsterdam. Voor het afstuderen moet iedere student zelf een afstudeerproject verzinnen, wat een hoop vrijheid geeft. Ik wilde het liefste met mijn eigen achtergrond, mijn cultureel erfgoed, bezig zijn.
Zodra ik dat wist heb ik rondgekeken en zo vond ik het Indisch Herinneringscentrum, ik heb ze direct mijn idee gemaild! Ik heb niet verder gezocht naar andere soortgelijke instellingen, omdat het voelde alsof het zo hoorde te zijn. Dat klopt inderdaad, het bleken de meest positieve mensen te zijn die ik voor mijn afstuderen kon bedenken!

Wat heb je de afgelopen maanden voor het IHC gedaan?
Ik heb me verdiept in de vraag: hoe kan een instelling als het Indisch Herinneringscentrum door middel van crowdsourcing en oral history, binnen een veranderend erfgoedveld, haar collectie aanvullen en toegankelijk maken?
Ik vind dat iedere keer weer een mondvol. De belangrijkste thema's binnen het onderzoek zijn: memory studies die aansluiten op oral history, crowdsourcing en een verandering in het erfgoedveld, de zogenaamde nieuwe museologie.

Nieuwe museologie
Allereerst heb ik me in de geschiedenis van Nederlands-Indie verdiept. Dat vormt samen met de geschiedenis van culturele instellingen de basis van mijn scriptie. In erfgoedinstellingen is in de jaren ‘70 een omslag geweest, dit wordt nieuwe museologie genoemd. Bij nieuwe museologie veranderen culturele instellingen van instellingen die alleen naar zichzelf kijken, naar instellingen die de bezoeker steeds belangrijker vinden. De speerpunten van de nieuwe museologie zijn: representatie, participatie en toegankelijkheid. 

Crowdsourcing
Crowdsourcing is een begrip dat al eeuwen bestaat, de term daarentegen bestaat slechts tien jaar. Het inzetten van crowdsourcing binnen culturele instellingen is een reactie op de nieuwe museologie. Crowdsourcing betekent in feite informatie uit de "crowd" halen, het gebruiken van externe kennis. Bij mijn onderzoek zijn het de mensen die in Nederlands-Indie hebben gewoond, die deze kennis hebben en dit kunnen delen.

Oral history
Het delen van de kennis gaat aan de hand van oral history. Oral history is een manier om verhalen van mensen te verzamelen. Er wordt bij oral history gebruikt gemaakt van een open interviewtechniek. Het gaat om het verzamelen van herinneringen van mensen. Het doen van deze interviews is een kunst, de geïnterviewden moeten zich op hun gemak voelen en niet zomaar onderbroken worden. Het is ook iets waarbij veel geduld nodig is. Ik heb het een keer geprobeerd, maar ik vond het een lastig klusje.

De interviews die worden verzameld aan de hand van oral history zijn de ‘objecten’ van het Indisch Herinneringscentrum. Deze objecten moeten alleen nog toegankelijk gemaakt worden.
 
Wat waren de belangrijkste conclusies van je afstudeeronderzoek?
Het benoemen van de belangrijkste conclusies die ik heb getrokken uit mijn onderzoek is best moeilijk. Daarom bestond de conclusie van mijn scriptie uit aanbevelingen. Om meer verhalen van mensen te verzamelen die in Nederlands-Indie hebben gewoond, kan het Indisch Herinneringscentrum gebruik maken van crowdsourcing. Het IHC kan aanmeldingsformulieren bij toko's, kumpulans of pasars achterlaten zodat mensen via die weg kunnen reageren. Je zou ook kunnen denken aan een dialoog aangaan met de gemeenschap, een site waarop mensen verhalen kwijt kunnen en op elkaar kunnen reageren. Daarbij moet gezegd worden dat elk verhaal een eigen waarheid is en deze niet onderzocht moet worden, ik vind dat de herinnering en beleving van een persoon gerespecteerd moet worden. 
Meer samenwerken is ook een aanbeveling. De objecten zouden gebruikt kunnen worden in tentoonstellingen over Nederlands-Indië. Of misschien zelfs een deel van de collectie op de eigen site, www.indieinoorlog.nl, toegankelijk maken.

Wat ga je nu, na je afstuderen, de komende maanden doen?
Na mijn afstuderen moet ik op zoek naar een baan. Als dat niet direct lukt, denk ik dat ik eerst maar extra ervaring ga opdoen via stages. Ik ben benieuwd, ik vind het allemaal wel spannend, maar ik ben er klaar voor!

Rectificatie tentoonstelling 'Herinneren en Verbinden'

 

In de extra Nieuwsflits van 3 juli stond per abuis  31 oktober als einddatum van de tentoonstelling 'Herinneren en Verbinden' in Museum Oud-Lunteren. De juiste einddatum is 1 oktober 2013 (dit is in de online Nieuwsflits inmiddels aangepast). Tot dan bent u van harte welkom in het museum in Lunteren, Dorpsstraat 55. Openingstijden: wo t/m za van 13.30 tot 16.30 uur, di van 10.00 tot 16.30 uur.

 

Volg ons

 

Het Indisch Herinneringscentrum heeft zijn eerste schreden gezet op social media! Geef onze Facebookpagina een 'vind-ik-leuk' of 'like' en volg ons op Twitter.

U kunt ons vinden op Twitter (Twitternaam is @IndischHC) via twitter.com/IndischHC  en op Facebook via www.facebook.com/IndischHC (of zoek op Facebook op de naam Indisch Herinneringscentrum).

Jaarverslag Indisch Herinneringscentrum beschikbaar

 

Onlangs verscheen het jaarverslag 2012 van het Indisch Herinneringscentrum. Hierin kunt u o.a. lezen wat de organisatie in 2012 heeft gedaan op het gebied van educatieve en publieksactiviteiten en met wie er wordt samengewerkt. Belangstellenden kunnen het jaarverslag kosteloos aanvragen via info@indischherinneringscentrum.nl.