NIEUWSFLITS, 29 MEI 2013

NIEUWSFLITS, 29 MEI 2013

'Het verhaal van Indië' bij Schooltv

 

HistoClips is een NTR: Schooltv-project voor het vak geschiedenis, bedoeld voor leerlingen van klas 1 en 2 van het vmbo. In maart heeft de NTR opnames gemaakt bij de publiekspresentatie ‘Het Verhaal van Indië’ in Museum Bronbeek voor een aflevering van HistoClips over de dekolonisatie van Nederlands-Indië. De uitzending daarvan is op 18 juni 2013, Nederland 3 om 05.15-05.30 uur. Kijk hiervoor meer informatie over HistoClips en de laatste aflevering.

 

Droom voor Indisch Nederland

 

Ter inspiratie van onze nieuwe koning riep het Nationaal Comité Inhuldiging de Nederlandse bevolking op om hun droom voor Nederland te delen via de websiteMijn droom voor ons land. Voor degenen die het gemist hebben: lees hier welke droom Erry Stoové, voorzitter van het Indisch Herinneringscentrum, heeft voor Indisch Nederland.

 

Indische Tantes in Den Haag

 

Bekijk de oproep van Yvonne Keuls op de website van VoorDeKunst.nl en maak een bronzen beeld van twee 'Indische Tantes' Toetie en Pop mogelijk op het Frederik Hendrikplein in Den Haag.

Keuls ontving voor haar 80e verjaardag de Cultuurprijs van de stad Den Haag, bestaande uit een bedrag van € 25.000,- bedoeld voor een werkgerelateerd project. Loek Bos (maakte eerder beelden van Toon Hermans en Paul van Vliet) heeft inmiddels een maquette gemaakt. Voor de realisatie van het bronzen beeld is echter meer geld nodig. Keuls doet daarom een oproep aan iedereen die sympathiek tegenover haar idee staat om een donatie te doen via VoorDeKunst.nl.

Java per trein

 

In de nieuwsbrief van maart maakten we al melding van de bijzondere treinreis van Buitenzorg Reizen over Java. Inmiddels is de prijs bekend: vanaf € 2.495,-. Kijk voor meer informatie op www.voyageculture.nl/java. De reis biedt een unieke kans om o.a. met historisch materieel over het oudste geëlektrificeerde spoor van het Nederlandse Koninkrijk (1898) te rijden. Tijdens de reis over het spoor zijn er diverse excursies mogelijk, onder meer naar ereveld Menteng Pulo (Jakarta), ereveld Kembang Kuning (Surabaya) en het gebouw van de Raad van Justitie in Bandung (in WO II kantoor van de Kempeitai).

 

Buitenkampers, de kleur van overleven

 

Een expositie over de Indo-Europeanen - Nederlanders met een Indonesische vader of moeder - die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Indonesië buiten de kampen verbleven. Te zien van 18 mei t/m 18 oktober 2013 in het Museon in den Haag.