NIEUWSFLITS, 29 FEBRUARI 2012

NIEUWSFLITS, 29 FEBRUARI 2012

Educatiemedewerker gezocht

 

Het Indisch Herinneringscentrum staat te popelen om invulling te geven aan zijn educatieve beleid. Daarom zijn wij op zoek naar een enthousiaste en ervaren Medewerker Educatie en Voorlichting (0,8 - 1,0 fte). Lees de volledige vacaturetekst.

Inspirerend symposium

 

Het was 'volle bak' tijdens het symposium 'Omstreden geschiedenis' dat het Indisch Herinneringscentrum op 9 februari jl. organiseerde i.s.m. Framer Framed. Niet alleen werd de publiekspresentatie 'Het Verhaal van Indië' tegen het licht gehouden, ook waren er sprekers die in gingen op de wijze waarop de Nederlands-Indonesische geschiedenis in andere collecties en tentoonstellingen zijn verbeeld. Ook werd duidelijk dat deze geschiedenis nog lang geen gesloten boek is. Uit de reacties van het publiek bleek dat het een weliswaar lange, maar inspirerende dag was. Een verslag van het symposium is in de maak. Zodra dit beschikbaar is, laten wij dit weten.

 

Indië-lezing in Amsterdam

 

Op donderdag 8 maart van 14.00 - 17.00 uur vindt voor het eerst de Indië-lezing plaats in 't Theater van het Woord in Amsterdam. De lezing staat in het teken van het thema 'Wie kan ik nog vertrouwen' en bestaat uit twee inleidingen, afgewisseld door muziek en zang. Iedereen is welkom, in het bijzonder degenen die zich vooraf aangemeld hebben. Dit kan via 4en5mei.zuidoost@gmail.com. Hier kunt u ook terecht voor meer informatie.

De lezing is een initiatief van de stichtingen 4/5 mei comité Amsterdam Zuidoost, Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië, Gastdocenten Wereldoorlog II werkgroep Zuidoost Azië, Nusantara Amsterdam en wordt gefaciliteerd door stichting Profor.

Locatie: Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam.

'Vriendschap en andere ongemakken'

 

Dat is niet alleen het thema van de Nationale Boekenweek 2012 maar ook de titel van de achtste Molukse Literaire Middag op 17 maart 2012 van het Landelijk Steunpunt Educatie Molukkers. De middag vindt plaats in Museum Maluku, Kruisstraat 313, Utrecht, telefoon 030-2367116. Meer informatie over het programma vindt u in de flyer.

Ook een boek over 'Van Dis in Indonesië'

 

Vanaf zondag 4 maart a.s. is de VPRO-documentairereeks 'Van Dis in Indonesië' te zien op Nederland 2. Volgens de Volkskrant zit Van Dis nog met zo veel vragen na zijn reis door Indonesië dat hij de komende jaren wil besteden aan een boek over het land en zijn eigen familiegeschiedenis. Lees het artikel in de Volkskrant.

Zoon van Karel Doorman bij Pauw & Witteman

 

27 februari 2012 was het 70 jaar geleden dat Karel Doorman, opperbevelhebber van de geallieerde vloot, de Slag in de Javazee verloor en daarbij omkwam.  Zoon Theo Doorman was, samen met cabaretier Diederik van Vleuten, op 15 februari 2012 te gast bij Pauw & Witteman en vertelt over de roerige tijden van toen. De uitzending is te zien op de website van het actualiteitenprogramma.

'Rondom de stilte' tegen gereduceerd tarief

 

Een jaar geleden verscheen van de hand van Rob van Ginkel het boek 'Rondom de stilte'. Hierin analyseert Van Ginkel vanuit een veelzijdig perspectief de wording, continuïteit en verandering van de materiële en immateriële herdenkingscultuur in Nederland.
De uitgave (844 p.) is via de auteur beperkt verkrijgbaar voor € 15,00 (normale prijs: € 31,50). Heeft u belangstelling, mail dan naar r.j.vanginkel@uva.nl.

Prijs voor bevordering genealogisch onderzoek

 

Sinds de oprichting in 1994 heeft de Stichting Ellen de Bruijn - ter Denge Memorial Fund een aantal subsidies verleend ten behoeve van Indisch genealogisch onderzoek. Om meer bekendheid hieraan te geven heeft de stichting de dr. J.H. de Bruijnprijs ingesteld.

Deze is bedoeld als stimulans voor onderzoekers die zich op enigerlei wijze bezighouden met de uitgave van oorspronkelijk Indisch bronnenmateriaal, dat voor gebruikers binnen en buiten Indonesië van nut kan zijn voor het verkrijgen van kennis en inzicht omtrent de eigen Indische achtergrond en het Indisch verleden.

De prijs wordt eens in de vijf jaar toegekend en bestaat uit een geldbedrag van € 2.500,-. De volgende uitreiking vindt plaats in het najaar van 2014. Inzendingen kunnen voor 31 december 2013 ingediend worden bij het secretariaat van de Stichting.

Meer informatie>