Nieuwsflits, 27 februari 2013

Nieuwsflits, 27 februari 2013

Gedeeld verleden, gedeelde verhalen: Repatriëring uit Indië

 

Donderdag 21 maart 2013 staat het Indisch Herinneringscentrum in het teken van de repatriëring uit Indië. Na de Tweede Wereldoorlog verruilden vele Indische Nederlanders en Molukkers noodgedwongen het tropische Nederlands-Indië voor het koude Nederland. Welke verhalen delen zij? Wat hebben zij meegemaakt? De auteurs Griselda Molemans (Opgevangen in andijvielucht), Sylvia Pessireron (De verzwegen soldaat) en Pauline Slot (Soerabaja) vertellen erover op 21 maart bij het Indisch Herinneringscentrum. Host is Wim Manuhutu.

Datum
Donderdag 21 maart 2013

Tijd
14.30 – 16.30 uur

Toegang
€ 5,00 (incl. consumptiebon en snack na afloop)

Locatie
Kumpulan, Landgoed Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem Aanmelden: Mail uw naam en contactgegevens naar info@indischherinneringscentrum.nl o.v.v. reservering 21/3/2013

Indisch Herinneringscentrum lanceert online museumtour

 

Het Indisch Herinneringscentrum brengt zijn nationale overzichtstentoonstelling ‘Het Verhaal van Indië’ bij de mensen thuis met de digitale museumtour op www.hetverhaalvanindie.com/digitale-tour. Deze brengt 350 jaar koloniale geschiedenis in beeld, met de nadruk op hetgeen er tijdens en na de Tweede Wereldoorlog is gebeurd in voormalig Nederlands-Indië. De bezoeker heeft het gevoel alsof hij zelf door het museum loopt en kan met muisklikken door de ruimten navigeren. Ook is het mogelijk om aanvullende tekstuele, audiovisuele of auditieve informatie op te roepen via iconen. In het gastenboek (in ruimte 6) kunnen bezoekers laten weten wat zij onder ‘Indisch’ verstaan, een herinnering of anekdote delen of een reactie op de tour geven.

Nederlandse én Engelse versie

De online museumtour ‘Het Verhaal van Indië’ is beschikbaar in het Nederlands en in het Engels. De tour is uitermate geschikt voor educatieve doeleinden en voor belangstellenden die niet in staat zijn om een bezoek te brengen aan de vaste presentatie op landgoed Bronbeek. Een belangrijke doelgroep is de Indische gemeenschap in Australië, Canada en Amerika.

Naar de Nederlandse digitale tour>
Naar de Engelse digitale tour>

Voortgang samenwerking SHBSS

 

De samenwerking van het Indisch Herinneringscentrum met de Stichting Herdenking Birma-Siam Spoorweg en Pakan Baroe Spoorweg (SHBSS) neemt concrete vormen aan. In zijn tentoonstelling 'Sporen naar het front' besteedt het Spoorwegmuseum aandacht aan de Birma-Siam Spoorweg en Pakan Baroe Spoorweg. De expositie wordt georganiseerd in het kader van 300 jaar Vrede van Utrecht en laat zien welke invloed spoorwegen hadden op de manier van oorlog voeren en hoe de verschillende treinen werden ingezet bij gewapende conflicten. Te zien in het Spoorwegmuseum Utrecht van 30 maart t/m 1 september 2013.

Een bijzondere activiteit in de tweede helft van oktober 2013 is een eenmalige herinneringsreis langs het voormalige spoortracé van de Birma-Siam Spoorweg en naar de erevelden in Kanchanaburi en Chungkai (in Thailand) en wellicht Thanbyuzayat (in Myanmar/Birma). De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. Lees meer over deze reis op de website van de SHBSS.

Ook zijn wij blij dat fotograaf Jan Banning en schrijver Geert Mak het Comité van Aanbeveling willen vormen voor de activiteiten in dit gedenkjaar (70 jaar Birma-Siam) voortvloeiend uit de samenwerking tussen het Indisch Herinneringscentrum en de SHBSS. Hun vaders verrichtten dwangarbeid aan één van de Dodenspoorwegen.

Nabestellen foto's lustrum

 

Degenen die op 16 december 2012 ons lustrumfeest bijwoonden, kunnen zichzelf misschien wel terugvinden op de vele foto's die er toen zijn gemaakt. De foto's zijn te zien op de website van de fotograaf www.mifoto.picturepresent.nl/IHC5jaar en kunnen worden nabesteld in verschillende formaten en vormen of als te downloaden bestand. Prijzen, bestelwijze en dergelijke zijn eveneens op genoemde website te vinden. Het online fotoalbum is beschikbaar tot 6 april 2013.

Enthousiaste vrijwilligers gezocht

 

Vacature PR-vrijwilliger
Het Indisch Herinneringscentrum zoekt een enthousiaste, zelfstandige en flexibele PR-vrijwilliger. De vrijwilliger gaat aan de slag met de interne en externe relaties van het Indisch Herinneringscentrum. We zoeken iemand die de organisatie rondom de Vrienden van het Indisch Herinneringscentrum wil opzetten, onze Vrienden wil uitbreiden en ons tegelijkertijd wil helpen bij het organiseren van podiumactiviteiten.

Wij zoeken een vrijwilliger die:
- Ervaring heeft met de organisatie van activiteiten en evenementen
- Ervaring heeft met het schrijven van webteksten
- Affiniteit heeft met digitale media
- Beschikbaar is voor twee dagen per week
- Flexibel inzetbaar is en bereid is om in drukke periodes extra te komen helpen
- Zelfstandig, creatief en enthousiast aan de slag gaat
- Binnen een straal van 10 km van Arnhem woont

Vacature educatieve vrijwilliger
Het Indisch Herinneringscentrum zoekt een educatieve vrijwilliger die gemakkelijk communiceert, graag samenwerkt en mensen enthousiast wil maken voor het Indisch Herinneringscentrum. De vrijwilliger gaat voor ons scholen werven, die mee willen doen aan de educatieve projecten van het Indisch Herinneringscentrum.

Wij zoeken een vrijwilliger die:
-    Het leuk vindt om mensen te enthousiasmeren voor het Indisch Herinneringscentrum
-    Gemakkelijk contact maakt via telefoon of mail
-    Goede spreek- en schrijfvaardigheid bezit
-    Ervaring heeft met of kennis heeft van het onderwijs
-    Beschikbaar is voor minimaal één dagdeel per week
-    Binnen een straal van 10 km van Arnhem woont

Kent u iemand die het team van het Indisch Herinneringscentrum wil versterken of hebt u zelf belangstelling voor (een van) deze functies? Dan horen wij heel graag van u. U kunt ons bereiken via info@indischherinneringscentrum.nl of via 026 363 91 03.

Reacties moeten uiterlijk vóór 18 maart 2013 binnen zijn.

De Terugkeer overal in de bibliotheek

 

Het educatieve stripboek 'De Terugkeer' is vanaf half maart overal in Nederland te lezen in de bibliotheek. In 2010 werden 200.000 exemplaren van de strip verstuurd naar scholen voor voortgezet onderwijs in heel Nederland. Nu stuurt het Indisch Herinneringscentrum als tweede 'Nationaal Geschenk' 1.075 bibliotheekvestigingen in Nederland een exemplaar van de strip toe. Daarmee wil het Indisch Herinneringscentrum de strip voor iedereen toegankelijk maken. Kijkt u vooral of de strip al in uw lokale bibliotheekvestiging te leen is.

Wilt u toch liever uw eigen exemplaar van de strip thuis hebben? Bestel de strip dan via www.indischherinneringscentrum.nl.

Gastsprekers Nederlands-Indië krijgen extra aandacht

 

Het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II-Heden (LSG) en het Indisch Herinneringscentrum willen samen de geschiedenis van Nederlands-Indië breder onder de aandacht brengen van leerlingen en docenten van primair en voortgezet onderwijs. Om dat te bereiken gaan beide instellingen activiteiten ondernemen voor de gastsprekers, die vertellen over hun ervaringen in Nederlands-Indië.

Het LSG en het Indisch Herinneringscentrum willen dat de gastlessen van de gastsprekers vaker in het onderwijs worden gebruikt. Een persoonlijke ontmoeting met iemand die zelf in Nederlands-Indië heeft gewoond en de Tweede Wereldoorlog zelf heeft meegemaakt, maakt heel veel indruk op leerlingen. Daarom stimuleren het LSG en het Indisch Herinneringscentrum de vraag van scholen. Zij doen dat met behulp van de tentoonstelling 'Het Verhaal van Indië', via de websites van de beide organisaties en door een nieuw project 'In levenden lijve' op te starten.

Op 6 maart a.s. komen de gastsprekers Nederlands-Indië van het LSG naar Bronbeek om deze plannen te bespreken.

Onderzoek naar toekomst Indisch Herinneringscentrum

 

Het Indisch Herinneringscentrum wil graag voorbereid zijn op de toekomst. Daarom zijn we eind januari gestart met een onderzoek naar de toekomst van het Indisch Herinneringscentrum. Het team van het Indisch Herinneringscentrum is om die reden versterkt met twee stagiaires van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Céderique Ortmans en Sjuulke Groetelaers schrijven de komende vier maanden een toekomstbestendig plan voor het Indisch Herinneringscentrum. De studenten schrijven - in samenhang - ieder een eigen plan als afstudeeropdracht bij hun opleiding Facility Management. Eerder al hebben zij de minor Mens & Gebouw doorlopen. Het leereffect voor de studenten bij dit onderzoek staat voorop.

Indië-lezing over vrouwenlevens in de Oost

 

Op vrijdag 8 maart 2013 (Internationale Vrouwendag) om 14.00 uur vindt de tweede Indië-lezing plaats in het Theater van 't Woord van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokskade 143. Het thema van dit jaar is 'Heden en verleden - Vrouwenlevens in de Oost. De presentatie is in handen van mevrouw Conchita Willems.

Mevrouw Lies Cruden-Heerenveen zal samen met haar zoon Gordon het verhaal van hun moeder en grootmoeder vertellen. Mevrouw dr. Saskia Wieringa vertelt in haar spreekbeurt over de vrouwenlevens in het voormalige Nederlands-Indië.

Toegang: gratis.
Aanmelden: 4en5mei.zuidoost@gmail.com