Nieuwsflits 23 januari 2015

Nieuwsflits 23 januari 2015

Bezoek de Wereld Express op de Nationale Onderwijstentoonstelling

De Wereld Express reist door heel Nederland. Van 27 t/m 31 januari 2015 staat de Wereld Express op de Nationale Onderwijstentoonstelling in de Jaarbeurs in Utrecht.

NOT 2015 is dé vakbeurs voor professionals in het onderwijs. Toegang tot NOT 2015 is gratis na registratie. Kijk voor meer informatie op de website van de NOT of klik op de registratielink onderaan dit bericht. De NOT is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Indiëlezing "Mijn herinnering, jouw verhaal"

Zondag 8 maart 2015 organiseert het Indisch Herinneringscentrum de vierde Indiëlezing in Theater van ’t Woord, samen met St. 4/5 Comité Amsterdam Zuidoost, St. Nusantara Amsterdam, St. Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië, St. Gastdocenten WO II Werkgroep Zuid-Oostazië, St. de Brug en St. Vergeet-mij-niet.

De Indiëlezing heeft dit jaar als thema “Mijn herinnering, jouw verhaal” en begint om 14:00 uur. 8 maart, Internationale Vrouwendag, is bij uitstek geschikt om het verhaal te vertellen van de vrouwen in Nederlands-Indië. Stef Scagliola vertelt over haar onderzoek voor het boek ‘Liefde in tijden van oorlog: onze jongens en hun verzwegen kinderen in De Oost’. Er wordt tevens een nieuw portret onthuld en aan de collectie Helden toegevoegd. Verder komen verschillende mensen aan het woord, die elkaar als familieleden na de oorlog hebben gevonden. De middag wordt gepresenteerd door Conchita Willems en muzikaal omlijst door Young Released.

Datum: zondag 8 maart 2015

Tijd: 14.00 - 17.00 uur

Locatie: Theater van ’t Woord, Openbare Bibliotheek Amsterdam (Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam)

Aanmelden: via dit aanmeldformulier

 

Table Ronde: over de rol van het persoonlijke verhaal in het museum

In het kader van de tentoonstelling Selamat Sjabbat. De onbekende geschiedenis van joden in Nederlands-Indië

Het Joods Historisch Museum organiseert in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum en Framer Framed een discussiemiddag rond de overdracht van verhalen. Tijdens de bijeenkomst wordt u in de tentoonstelling ontvangen door eerste, tweede en derde generatie joodse/Indische Nederlanders. Aansluitend zal samen met betrokkenen en wetenschappers worden gesproken over de invloed van mondelinge overlevering op de gangbare geschiedschrijving. Onze directeur Yvonne van Genugten neemt deel aan deze Table Ronde. Kijk hier voor het volledige programma.

Datum: zondag 15 februari 2015

Tijd: 14.00 - 16.00 uur (incl. pauze met koffie en thee)

Locatie: Audiotorium, Joods Historisch Museum (Nieuwe Amstelstraat 1, 1011 PL Amsterdam)

Aanmelden voor het programma is gewenst en kan via: evenementen@jhm.nl

Lancering samenwerkingsverband Kenniscentrum Oorlogsbronnen


In het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies is op 15 januari jl. het Kenniscentrum Oorlogsbronnen gelanceerd. Dit samenwerkingsverband van verschillende erfgoedorganisaties, archieven en ontwikkelaars gaat werken aan de bundeling van activiteiten, (digitale) producten en diensten rondom de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Het Indisch Herinneringscentrum participeert in dit samenwerkingsverband. Het NIOD is coördinator van dit programma en wordt bijgestaan door Digitaal Erfgoed Nederland (DEN).

Op de website van het NIOD vindt u meer informatie.

Indische middag in Joods Historisch Museum

Op zondag 1 maart 2015 luidt het Joods Historisch Museum de laatste week van de tentoonstelling Selamat Sjabbat in met een Indische middag. De Indische middag bestaat uit muziek, film, lezingen, rondleidingen en natuurlijk Indische hapjes. Het Indisch Herinneringscentrum is ook vertegenwoordigd op de middag. Kijk voor meer informatie op de website van het Joods Historisch Museum.

Nieuw in de verkoop: Strijd overzee

'Strijd overzee' van Joke de Jonge is nu ook verkrijgbaar bij het Indisch Herinneringscentrum. Strijd overzee is een historisch avonturenboek voor kinderen vanaf 9 jaar. Het boek gaat over diensplichtig soldaat Willem, die in 1946 naar Nederlands-Indië wordt gestuurd. Joke de Jonge geeft aan de hand van de belevenissen van Willem een goed beeld van de strijd in Nederlands-Indie, de spanningen, de contacten met thuis en de repatriëring van Indische Nederlanders. Een stukje vaderlandse geschiedenis, waar nog niet op deze manier over geschreven is.

Prijs: € 6,00 per stuk, excl. € 4,00 verzend- en administratiekosten.

APA KABAR? Taalcursussen Indonesisch

Zelf een gesprek voeren met familie, vrienden of zakelijke contacten in Indonesië? Eindelijk echt begrijpen wat je zingt? Brieven, nieuwsberichten of rapporten kunnen lezen en schrijven?

Onder de noemer APA KABAR? (Hoe gaat het?) biedt Manu2u taal- en cultuurcursussen Indonesisch aan. In de cursus wordt extra aandacht gegeven aan de Molukken/Oost-Indonesië.

U kunt zowel een basis- als een gevorderdencursus volgen. De cursusssen beginnen in februari 2015.

Kijk op de website van Manu2u voor alle informatie rondom de cursussen.

Informatie/aanmelden: w.manuhutu@manu2u.com

vfonds scheurkalender 70 jaar bevrijding

Het vfonds heeft een boeiende scheurkalender gemaakt rondom het thema '70 jaar bevrijding'. De scheurkalender wordt gratis verstrekt aan basisscholen, geschiedenisdocenten, PABO's, oorlogs- en verzetsmusea en herinneringscentra.

Kijk voor meer informatie over de scheurkalender op de website van het vfonds.

Dankwoord Kester Frediks

Schrijver Kester Freriks dankt u allen hartelijk voor uw reacties op zijn oproep in de Nieuwsflits van het Indisch Herinneringscentrum. Uw reacties zijn overweldigend veel en interessant. Binnenkort neemt hij contact met u op, maar gezien de hoeveelheid kan dat nog even duren.