NIEUWSFLITS, 2 MEI 2014

NIEUWSFLITS, 2 MEI 2014

Vooraankondiging jongerenprogramma Indo-routes, 14 juni 2014

 

Op zaterdagmiddag 14 juni 2014 organiseert het Indisch Herinneringscentrum i.s.m. de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 een programma voor jongeren:Indo-routes. Een gevarieerd programma met Indische Salons, workshops, muziek, pitches en film. Locatie: Bijlmerpark Theater in Amsterdam. De voorbereidingen zijn in volle gang. Hou de berichtgeving over Indo-routes in de gaten voor meer informatie.

Indo-routes is bedoeld om jongeren die iets willen met hun Indische achtergrond/familiegeschiedenis ervaringen te kunnen laten delen en ideeën op te laten doen. Het programma maakt deel uit van het project 'Gedeeld verleden, gedeelde toekomst' van het Indisch Herinneringscentrum en de Stichting Herdenking 15 augustus 1945, dat mogelijk wordt gemaakt door het vfonds. Dit project is gericht op het vergroten van de bewustwording van en de betrokkenheid bij de Indische geschiedenis.

Veteranen onder indruk van 'The Railway Man'

 

Ruim 500 genodigden (waaronder een aantal spoorwegveteranen) bezochten op uitnodiging van het Veteraneninstituut en de Stichting Herdenking Birma-Siam Spoorweg en Pakan Baroe Spoorweg (SHBSS) op zaterdag in het Paasweekend de twee speciale vóórpremières van de speelfilm 'The Railway Man' van regisseur Jonathan Teplitzky. De film, naar het gelijknamige boek van de Schotse Spoorwegveteraan Eric Lomax, is vanaf 1 mei in de Nederlandse bioscopen te zien. 

Nieuw: dvd ‘Spoor van 100.000 doden’

 

Vorig jaar was het 70 jaar geleden dat de Birma-Siamspoorweg gereed kwam. Het Indisch Herinneringscentrum en de Stichting Herdenking Birma-Siam Spoorweg en Pakan Baroe Spoorweg (SHBSS) hebben daar met verschillende activiteiten aandacht aan besteed, o.a. met de documentaire ‘Spoor van 100.000 doden’.Twan Spierts maakte deze in opdracht van het Indisch Herinneringscentrum en met medewerking van de SHBSS. ‘Spoor van 100.000 doden’ beleefde zijn première tijdens de conferentie ‘Lessen voor de toekomst’eind 2013. Nu is de documentaire dus op dvd verschenen en verkrijgbaar bij het Indisch Herinneringscentrum. 

Tekeningen Linggadjati bij Nationaal Archief

 

Het Nationaal Archief heeft het archief van Prof. mr. Piet Sanders op 7 april uitgebreid met gedrukte tekeningen, gemaakt tijdens de onderhandelingen tussen Nederland en Indonesië in Linggadjati in 1946. De tekeningen zijn gemaakt door kunstenaar Henk Ngantung (1921-1991) en afkomstig van Joty ter Kulve die ze op haar beurt weer van Piet Sanders heeft gekregen. De afbeeldingen geven een goede impressie van de besprekingen in Linggadjati. Deze vonden plaats in het ouderlijke huis van Joty ter Kulve.

Op 7 april 2014 vond de officiële overhandiging van de litho’s plaats. Joty ter Kulve en Martin Berendse (directeur Nationaal Archief) ondertekenden de overdrachtsovereenkomst in aanwezigheid van diverse genodigden, waaronder de Indonesische ambassadeur Ibu Retno Marsudi.

Meer informatie:
www.gahetna.nl/actueel/nieuws/2014/linggadjati-tekeningen
www.gahetna.nl/collectie/archief/ead/index/eadid/2.21.147
www.gahetna.nl/collectie/archief/inventaris/index/eadid/2.21.147/inventarisnr/6/level/file

Korte film ‘Arigato’ bij de NTR

 

Een korte film over een pijnlijk verleden, onzichtbaar leed en vergeving, maandag 5 mei (Bevrijdingsdag) op Ned. 3 om 15.20 uur. Als oma, tijdens een stranddag met kleindochter Toet, plotseling een Japans gezin ontmoet, komen de herinneringen aan de oorlogstijd van Nederlands-Indië in alle hevigheid naar boven. Scenariste Sandra Beerends liet zich voor dit verhaal inspireren door het oorlogsverleden van haar moeder.

Bij deze korte film is ook een lespakket verschenen voor het vmbo en havo/vwo. Het lespakket  heeft betrekking op het oorlogsverleden van Nederlands-Indië (Indonesië) en brengt thema’s aan de orde als vergeven, mensenrechten en herdenken. Uitgebreider lesmateriaal is beschikbaar in de vorm van verdiepingsopdrachten voor de vakken maatschappijleer en geschiedenis. Het lespakket is ontwikkeld in samen werking met Movies that Matter en het Indisch Herinneringscentrum. Het is gratis te downloaden op www.moviesthatmatter.nl.

 

Signaleringen

 

‘Buitenkampers’ op dvd

De film ‘Buitenkampers - boekan main, boekan main!’ is beschikbaar op dvd. Voor € 20,- wordt hij u toegestuurd.

Bestelinformatie 'Buitenkampers'>

Achtergrondinformatie 'Buitenkampers'> 

Liefde als ruwe diamant – Henk Harcksen 
Op zaterdag 31 mei a.s. om 15.00 uur organiseert Henk Harcksen een presentatie rondom zijn boek ‘Liefde als ruwe diamant’.  Locatie: Galerie Korpershoek, Oosterveen 27, 7711 BN Nieuwleusen (tussen Zwolle en Dedemsvaart). Met een inleiding door Silfraire Delhaye, voorzitter Indisch Platform, en een presentatie van Esther Captain, senior onderzoeker bij het Nationaal Comite 4 en 5 mei, getiteld ‘Een Indische familiekroniek vanuit generatieperspectief bekeken’.

In ‘Liefde als ruwe diamant’ schetst de auteur een beeld dat voor veel mensen uit andere culturen die als immigrant of vluchteling in Nederland zijn terechtgekomen, herkenbaar is. Hij roept de sfeer op van Nederlands-Indië en van het vooroorlogse Rotterdam en schrijft o.a. over het Sikh regiment dat levens redde tijdens de Indonesische Revolutie en over zijn vader die van krijgsgevangenschap in Polen de oversteek maakte naar Indonesië. 

Het verdwenen thuis – Lidwien Stok
Deze familiegeschiedenis speelt zich af in 1950-1993 in Nederland, maar heeft Indische wortels.
Het boek gaat over Iris, een 25 jarige onderwijzeres die in 1950 noodgedwongen uit Nederlands-Indië moet vertrekken. In Nederland ervaart ze discriminatie, vanwege haar licht getinte huidskleur. Andere Indiëgerelateerde thema’s zijn de moeite van Iris om een oorlogsuitkering te krijgen in de jaren zeventig en een beschrijving van de dag van de Junyo Maru-herdenking in 1984. Meer informatie> 

Ontsnapt uit de kaken van de dood, de Krakatau tragedie - Rick Blekkink
Dit op historische feiten gebaseerde boek gaat over Andreas Braam uit Hedel, een Indië-veteraan die in 1887 na een 5 jarig dienstverband getraumatiseerd op weg is naar huis en in de stoomtrein terugkijkt op zijn leven. Meer informatie> 

Dialezing met rondleiding over het landgoed Bronbeek
De bijna tweehonderdjarige geschiedenis van het Arnhemse landgoed Bronbeek staat centraal in de dialezing met rondleiding ‘Landgoed Bronbeek: een koninklijk geschenk voor veteranen’ op 2 juli 2014. De presentatie duurt van 14.00 tot 16.30 uur. De dialezing met rondleiding is onder meer interessant voor mensen met interesse in de Nederlandse koloniale geschiedenis en belangstelling voor groen erfgoed.

Zij wordt na 2 juli nog twee maal aangeboden: op 13 augustus 2014 en 10 september 2014 van 14.00 tot 16.30 uur. Toegang dialezing met rondleiding € 6,- (Museumkaart, Veteranenpas, Donateurspas: gratis). Reserveren is gewenst: (026) 376 35 55 of nb.ravensbergen@mindef.nl
Meer informatie> 

De koninklijke luchtmacht in Nederlands Nieuw Guinea, 1954-1962 - Gerard Casius
In april verscheen dit boek van Gerard Casius. Nederlands-Nieuw-Guinea (nu de provincies Papoea (Pulau Irian) en West-Papoea van Indonesië) was van 1949 tot 1962 een overzees gebiedsdeel van Nederland. Voor deze periode maakte het deel uit van Nederlands-Indië. Wat reden was voor Indonesië om het gebied op te eisen, waardoor de relatie tussen beide landen snel verslechterde. In 1962 droeg Nederland onder druk van de internationale gemeenschap en een dreigende oorlog met Indonesië Nieuw-Guinea de facto aan Indonesië over. Meer informatie>