PROJECT I Ambassadeurs van de Vrijheid i.s.m. Nationaal Comité 4 en 5 mei

Het Indisch Herinneringscentrum en het Nationaal Comité 4 en 5 mei waren afgelopen week met bekende DJ Fedde Le Grand op pad voor opnames in het kader van de Ambassadeurs van de Vrijheid. Een mooie samenwerking en wat een prachtige dag!

Shortdocu - Ambassadeurs van de Vrijheid met Fedde Le Grand

We begonnen met een historische inleiding door Wim Manuhutu in het Verzetsmuseum Amsterdam. Samen met Fedde sprak Wim over de impact die de Japanse bezetting, bersiap-periode en de dekolonisatieoorlog hebben gehad op de vele mensenlevens.


DJ Fedde Le Grand in gesprek met historicus Wim Manuhutu

Bij Stichting Nusantara Zorg sprak hij vervolgens de heer Verdi 'Paatje' Phefferkorn over de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en zijn liefde voor pencak silat: de vechtkunst die Fedde naast zijn drukke leven als DJ ook beoefent. Hoe heeft de heer Phefferkorn onder de meest erbarmelijke omstandigheden de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië weten te overleven? Over onder andere deze belangrijke vraag sprak Fedde met de heer Phefferkorn. 


Fedde aandachtig aan het luisteren naar pencak-silatlegende Verdi 'Paatje' Phefferkorn

Mevrouw Joke Hooper, die woont in het zorgcentrum van Nusantara Zorg, vertelde in het bijzijn van haar dochter, kleindochter en achterkleinzoons over haar leven in Indië en het belang van het levend houden van herinneringen voor de volgende generaties.


Kleindochter van mevrouw Hooper in gesprek over haar familiegeschiedenis


Mevrouw Hooper vertelt over haar leven in Indië

 

Sinds 1991 treden er op de Bevrijdingsfestivals Ambassadeurs van de Vrijheid op. Zij reizen per helikopter langs de veertien Bevrijdingsfestivals en brengen daar een speciale muzikale boodschap.

In 2018 zijn de Ambassadeurs van de Vrijheid:
Ronnie Flex, Fedde Le Grand en MY BABY

Kijk voor meer informatie op:

www.bevrijdingsfestivals.nl

Foto's: Jeremy Flohr