GEPEPERD VERLEDEN I Een onderzoek naar de betekenis van gedeelde koloniale erfenis vanuit verschillende perspectieven

Het vfonds is samenwerkingspartner in de programmering van het Indisch Herinnneringscentrum

Actuele thema’s in een breder perspectief
Ons gedeelde koloniale verleden is de afgelopen jaren op allerlei manieren actueel in de samenleving. Meerstemmige perspectieven vormen wezenlijk onderdeel bij duiding van dit verleden en de betekenis daarvan nu. In 2018 start het Indisch Herinneringscentrum met Gepeperd Verleden: een nieuwe programmareeks rondom vijf thema’s dekolonisatie, verzet, migratie, racisme en slavernij. Actuele thema’s die soms verhitte discussies opleveren, maar van belang zijn om samen met elkaar te voeren.

AGENDA PROGRAMMERING GEPEPERD VERLEDEN

Thema: Gepeperd Verleden #1: Kleur Bekennen, over kleur, ras en representatie
Datum:  31 maart 2018
Tijd:       14.00 - 17.00
Locatie: Museum Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden

Thema: Gepeperd Verleden #2: Oranje Boven? i.s.m. Moluks Historisch Museum
Datum:  3 juni 2018
Tijd:       16.30 - 18.00
Locatie: Tong Tong Fair, Malieveld Den Haag

Thema: Gepeperd Verleden #3: Van Atjeh tot Zeelandia
Datum:  30 september 2018
Tijd:       14.00 - 16.30
Locatie: volgt

Thema: Gepeperd Verleden #4: Koers Gewijzigd i.s.m. Het Scheepvaartmuseum
Datum:  14 oktober 2018
Tijd:       14.00 - 16.30
Locatie: Scheepvaartmuseum, Amsterdam

Thema: Gepeperd Verleden #5: Indië Tabee?
Datum:  25 november 2018
Tijd:       14.00 - 16.30
Locatie: Sophialaan 10, Den Haag

 

Sfeerimpressie van de kick-off van Gepeprd Verleden, 4 februari 2018

Doe mee!
Met Gepeperd Verleden onderzoeken we samen met elkaar deze actuele thema’s die ons allen aangaan. In hoeverre kan een meerstemming Indisch perspectief bijdragen aan de huidige debatten? Hoe verhouden verschillende perspectieven en ervaringen ten aanzien van het koloniale verleden zich tot elkaar? Hoe werkt dit door in het heden? Tijdens de kick-off op zondag 4 februari passeerden de vijf thema's de revue en gaven de panelgesprekken voer voor nadere discussies. Kom ook naar de bijeenkomsten van Gepeperd Verleden en laat je stem horen.
 


Publiek stemt live op de stellingen tijdens kick-off Gepeperd Verleden - 4 februari 2018

Klik hier voor het programma van de kick-off van de reeks op 4 februari 2018.

REPORTAGEREEKS: Van Oost naar West
Één van de vaste onderdelen in de Gepeperd Verleden-reeks is Van Oost naar West: een reizende reportage over hoe er in Nederland wordt gedacht over de thematiek. De jonge betrokken historica Lara Nuberg reist hiervoor samen met cameraman Armando Ello het land door op zoek naar verhalen. De input uit het land verwerken we in de programma's. Zo wordt het publiek mede-samensteller van de inhoud van het programma.
 

Intro Reporters Gepeperd Verleden

Lara: "Het Indisch verleden gepeperd of pittig? Dat zou ik vroeger vooral over het eten hebben gezegd. Nu ik me meer verdiept heb in de Indische geschiedenis, verbaas ik me steeds meer dat een Indisch perspectief zo vaak ontbreekt in debatten over bijvoorbeeld dekolonisatie, migratie en racisme. Ik hoop er tijdens deze reportagereeks achter te komen waarom dit zo is en hoe Indisch Nederland denkt over deze thema's en hoe dit zich verhoudt tot andere perspectieven van nazaten uit andere voormalige koloniën van Nederland."

Armando: "Als filmmaker probeer ik zoveel mogelijk de Indische geschiedenis te verbeelden in fotografie of film. Dat is mijn taal. Ik vind dat er meerdere kanten zijn aan ons gedeelde verleden dat soms teveel van één kant wordt belicht. De indische geschiedenis typeert zich door multiperspectiviteit die evenveel belicht zou moeten worden. Zo creëer je meer begrip over het verleden wat we samen immers delen."


Lara interviewt jong en oud over onze koloniale geschiedenis

Idee voor samenwerking? Welkom!
Het Indisch Herinneringscentrum staat altijd open voor een gesprek of creatieve brainstorm om mogelijkheden voor samenwerking te verkennen. Dit kan telefonisch, met een kop koffie bij ons op kantoor of elders in het land. Neem hiervoor contact op met Suzanne Rastovac, programmamaker bij het Indisch Herinneringscentrum.
Per mail: s.rastovac@indischherinneringscentrum.nl
Telefonisch: +31 (0)70 200 25 00

Gepeperd Verleden is een programma ontwikkeld door het Indisch Herinneringscentrum en wordt mede mogelijk gemaakt dankzij steun van het vfonds met middelen uit de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de Nederlandse Loterij.

Beeld: links: Studioportret met doek als achtergrond met opgeschilderde bloemen. Twee vrouwen aan tafel met baby Anne. Fotograaf: Deschaux, Eugene. Anne oud 14 dagen (vermoedelijk 14 maanden), vermoedelijk met moeder en 'baboe', Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen. Coll.nr. TM-60048879. Rechts: Johan Coenraad Leich 1823 –1890 Portret van Jan Kooij / Jan Kooi 1882 Olieverf op doek, Museum Bronbeek, Arnhem

De titel Gepeperd Verleden is geinspireerd op het boek van Harm Stevens: Gepeperd Verleden: Indonesië en Nederland sinds 1600. Een prachtige uitgave van de afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum.