Op vrijdag 4 oktober lanceerden de KB nationale bibliotheek, WO2Net en het Indisch Herinneringscentrum officieel Onsland.nl; een website met meer dan 250.000 bronnen over de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië. Met meer dan 250 genodigden vierden we de lancering op feestelijke wijze in Scheltema Leiden.
Met verhalen, tijdlijnen en getuigenissen schetst Ons land: Nederland | Nederlands-Indië | Indonesië een multi-perspectief beeld over de Tweede Wereldoorlog en dekolonisatie. Ook bevat de site onderwijsmateriaal en de mogelijkheid naar de eigen familiegeschiedenis te zoeken.
Meer begrip en bewustwording
Yvonne van Genugten, directeur Indisch Herinneringscentrum (IHC) benadrukt dat het doel van Onsland.nl naadloos aansluit op de missie van het Indisch Herinneringscentrum: “Zowel met het IHC als Ons land hebben we als doel om de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië begrijpelijk te maken en bewustwording te creëren over de betekenis ervan voor vandaag en morgen. Daarbij staan de Tweede Wereldoorlog en dekolonisatie centraal.”
Naast de spectaculaire lancering van de website, werd er een tour door Onsland.nl gegeven, gaf Reza Kartosen-Wong een inspirerende keynote over koloniale framing en nepnieuws en gaf InaDance prachtige dansoptredens.
Enkele reacties uit het publiek
“Ik vind het heel bijzonder om mijn eigen familiegeschiedenis terug te vinden op de website.”
“Het onderwijsmateriaal sluit goed aan bij de belevingswereld van de kinderen. Mooi dat er verbinding gemaakt wordt met de doorwerking van deze geschiedenis in onze huidige maatschappij.”
“Het is zo bijzonder dat ik hier ook informatie kan vinden over de Ghanezen die naar Indonesië kwamen. Heel vaak worden deze kleine gemeenschappen vergeten.”
Ben je ook benieuwd wat de website jou te bieden heeft? Ga naar Onsland.nl en ontdek de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië!
Foto: @analoogdialoog
|