Journalist en documentairemaker Twan Spierts maakte de eerste Nederlandse documentaire over Nederlandse krijgsgevangenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de Birma-Siamspoorweg werkten.

Hij volgt veteranen Felix Bakker en Jos Wessels en de kleinzoon van Eduard Johannes, één van de meer dan 3000 Nederlandse slachtoffers. Tijdens een pelgrimsreis vertellen zij over de aanleg van de spoorlijn tussen Birma en Thailand en de ontberingen die de krijgsgevangenen van de Japanners moesten doorstaan. Historische beelden, animaties en persoonlijke verhalen wisselen elkaar af en leveren een uniek kijkje in de geschiedenis op.

Twan Spierts maakte de documentaire 'Spoor van 100.000 doden' in opdracht van het Indisch Herinneringscentrum en met medewerking van de Stichting Herdenking Birma-Siam Spoorweg en Pakan Baroe Spoorweg.

De dvd (39 minuten film en 26 minuten bonusmateriaal) is verkrijgbaar bij het Indisch Herinneringscentrum. Prijs: € 10,00 excl. € 3,00 porto- en administratiekosten. Bestellen kan hier.