Ik geef het door! met Michael Mauritsz

Ik geef het door! met Michael Mauritsz

17 september 2015 - In onze rubriek 'Ik geef het door!' geven we het woord aan de nieuwe generatie Indische Nederlanders. Over hun Indische verhaal en hoe zij dat verhaal zien, beleven en vertellen.
Zo houden we het verhaal springlevend en het geheugen fris.
We geven deze keer het woord aan zanger Michael Mauritsz die op zijn nieuwe verzamelCD 'Maanlicht' mooie Indische liederen ten gehore brengt en hiermee ook Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 steunt!


Op zoek naar mijn roots
Mijn naam is Michael Mauritsz ('85) en woon samen met mijn lieve vriendin en bijna geboren zoon (oktober) in Amsterdam. Mijn grootouders van vaderskant hebben Jakarta in '53 verlaten. Opa, oudooms en tantes kwamen eerst om te verkennen en te werken en Oma, Boejoed & Tante kwamen later. Mijn vader werd 5 jaar later in Harderwijk geboren.

Opa en oudooms leerden mij van kleins af aan al veel Indische woordjes maar ben op 15 jarige leeftijd echt op zoek gegaan naar mijn roots. In de tijd dat de muziekstyle UK Garage en 2Step een ware hype waren onder de met name Aziatische jongeren (mixed bloods) vormden er groepen en deelden we al snel dezelfde gewoontes. We hielden er in die tijd zelfs een typische ''INDO'' kledingstyle op na: haren werden met veel gel omhoog gekamd (als de bekende serie Dragon Ball Z), en de spijkerjasjes met gaten, patches en spikes mochten hier zeker niet ontbreken. Een rebelse look als ik er nu aan terugdenk. Ik had op een gegeven moment 2 verschillende kleuren All-Stars aan. Gila die vent!
 
De Melati
Ik symboliseer mijn persoonlijkheid en trots met de Melati. Opgespeld om te laten zien dat ik als trotse indo herdenk. Herdenk wat er zich in mijn verre verleden heeft afgespeeld en te weeg heeft gebracht. Ik denk ook aan de vergeten indo’s die tot op de dag van vandaag moeten overleven in Indonesië. Omdat ik mijn trots zichtbaar bij me wil dragen, heb ik de Melati laten tatoeëren. De cultuur die mijn grootouders overgebracht hebben naar Nederland, de complexe karaktereigenschappen maar vechters in-woord-en-daad: wij zijn indo’s, gemengd bloed met een roemrijk verleden en als soort uniek op de wereld.

Ik beleef het Indisch-zijn als een identiteit die nooit verloren mag gaan en ook nooit mag worden vergeten. Indo-zijn is prachtig dat vind jij toch ook? Waarom zou je het dan niet overdragen aan je kinderen, kleinkinderen en daaropvolgende generaties?
 
Muziek en de Indiëherdenking
Muziek is onder andere iets wat ik ook echt van huis uit heb meegekregen. Mijn ouders zijn ware SoulKickers en namen mijn broer en mij altijd mee naar feestjes. Vanaf mijn 11e ben ik zelf muziek gaan maken. Eerst gitaarles en daarna ben ik erbij gaan zingen. Ik heb zelf nooit zangles gehad maar vind het heerlijk om te doen, ik kan er echt mijn energie in kwijt.

Omdat ik het belangrijk vind dat de herdenking van Indië ieder jaar weer kan plaatsvinden, ben ik een actie begonnen: een Indische verzamelCD waar ik op zing en mijzelf begeleid op mijn gitaar. We gaan hiermee een mooi bedrag inzamelen voor Stichting Herdenking 15 Augustus 1945. Help je mee? Reserveer snel via perintahu@gmail.com, steun en geniet!

Facebookpagina Michael Mauritsz