Onder grote belangstelling heeft het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek de educatieve versie van het stripboek De Terugkeer afgelopen woensdag gepresenteerd.

Ernst Jansz nam het eerste exemplaar in ontvangst. Tijdens een onderhoudend programma wisselden sprekers en performers elkaar af.

[swf file="de_terugkeer.swf"]
Het verhaal
Een trailer (zie hierboven) over de strip, met een ware cliffhanger, maakte het publiek meteen nieuwsgierig naar het verhaal van hoofdpersoon Bas. Hij keert op latere leeftijd met zijn nicht Maureen terug naar zijn geboorteland Indonesië. Onderweg vertelt hij Maureen over de koloniale tijd, over de Japanse bezetting, over zijn leven in de kampen en over zijn rol in de politionele acties. In zijn ouderlijk huis ontmoet Bas zijn Indonesische jeugdvriend en latere vijand Amir, uit wiens mond hij de andere kant van de geschiedenis hoort.
Uit het levensverhaal van Bas en Amir komt naar voren hoe ingrijpend de koloniale tijd, de oorlog en de onafhankelijkheidsstrijd het leven van miljoenen mensen hebben veranderd en welke invloed die geschiedenis vandaag de dag nog heeft.

Nog steeds actueel
Erry Stoové, voorzitter van het Indisch Herinneringscentrum, dankte  het ministerie van VWS voor de geboden mogelijkheid  om de Terugkeer te realiseren. Hij sprak zijn waardering uit voor het mooie product dat tekenaar Eric Heuvel en schrijver Ruud van der Rol afgeleverd hebben.
Ruud van der Rol vertelde over de totstandkoming van de strip en de achterliggende gedachte: “Ik wilde een spannend en boeiend verhaal vertellen waarvan je na afloop ongemerkt veel hebt geleerd.”
Joost van Bodegem, voorzitter Stichting Herdenking 15 augustus 1945, stond naar eigen zeggen perplex bij het zien van De Terugkeer: “Wat een detail, wat een kleur, wat een zorgvuldige afweging van kritieke onderwerpen die nog steeds actueel zijn.” Volgens hem zal het boek zeker bijdragen aan meer begrip bij Nederlanders en in de eigen Indische kring. Hij is stellig van mening dat er snel een Engelse editie van De Terugkeer moet komen voor overzeese landgenoten in Canada, Nieuw-Zeeland, Amerika en Australië met wortels in het voormalige Nederlands-Indië.

Optredens
Na een hilarische onderbreking van Jaro Wolff alias Ricky Risolles was het de beurt aan leerlingen van het Haagse Montessori Lyceum. Zij hebben onder leiding van docente Olga Wüst het stripboek in de klas getest. Wüst: “Het was een wonder om te zien hoe ongelooflijk rustig en aandachtig zij het stripboek hebben gelezen.”  Afgelopen week hebben de leerlingen gewerkt met het lesmateriaal. “Je kunt aan hen zien dat onderwijs vanuit de strip hen meer aanspreekt “, zegt Wüst erover. De leerlingen traden tijdens de strippresentatie op met een muurkrant en een toneelstuk , een scène met Bas en Amir uit de strip.
Theatermaakster Elsbeth Vernout vertelde over haar binding met ‘het Indische’ en laat de ‘Jappendeken’ van haar opa zien: “Deze deken nam mijn opa terug van de Birmaspoorlijn waar hij ook aan gewerkt heeft. Vroeger speelde ik er met mijn zusje op , nu gaat hij altijd mee naar mijn optredens.”  Vernout bracht twee liedjes ten gehore.

1e exemplaar
Vaya Nijhof, bestuurslid van het Indisch Herinneringscentrum, besteeg hierna het podium en overhandigde het 1e exemplaar van De Terugkeer aan Ernst Jansz die in zijn boeken, liedjes en theaterproducties het Indische naar buiten brengt. Jansz over het beschreven verhaal in De Terugkeer: “Onze geschiedenis die niet ontkend maar nauwelijks gekend wordt.”  

Na het muzikale optreden van Ernst Jansz kregen de genodigden een exemplaar van De Terugkeer. De makers van de strip hielden een signeersessie waar de aanwezigen dankbaar gebruik van maakten.

Kijk hier voor een fotoverslag (Rob Gieling fotografie) van deze middag.