Een terugblik op de Wereld Express in Breda

Een terugblik op de Wereld Express in Breda

Het is weer voorbij. Bijna 3 weken lang heeft de Wereld Express in Breda aan de Bernard de Wildestraat gestaan. En niet zonder succes! Dankzij de vrijwilligers van Arjati was elke dag – ook op zaterdagen en zondagen -  tussen 14.00 uur – 17.00 uur een vrije inloop mogelijk. 

Minimaal 10 personen per keer bezochten de trailer en meer dan de helft verdiepte zich in de routekaart. De bezoekers, zowel volwassenen als kinderen,  waren dan ook niet weg te slaan. Zeker een uur lang spendeerden ze aan de vragen en aan het vertellen van verhalen aan elkaar. Soms leverden de antwoorden op vragen aardige discussies op, waarbij het gelijk ergens in het midden lag. Onder de bezoekers bevonden zich leerlingen van groep 7/8 van KBS Kievitsloop en deelnemers aan de Inspiratiedag over cultuurspecifieke zorg van Stichting Woonzorgcentrum Raffy. Bijzonder vond ik het bezoek van een meisje, dat iedere keer weer nieuwe vriendjes meenam om te laten zien hoe leuk het was. Aangezien het niet voor iedereen mogelijk  was om aan de hand van de ingevulde routekaart een certificaat te printen, heeft Stichting Arjati aangeboden deze taak op zich te nemen. Hier werd veelvuldig gebruik van gemaakt. Meer dan 100 geplastificeerde certificaten, aangevuld met een persoonlijke noot van Stichting Arjati, zijn door de handen van de vrijwilligers gegaan. Meerdere kinderen kwamen terug om te vertellen dat ze op school hun certificaat hadden laten zien. Dat gaf een goed gevoel!

Maar niet alleen in de middagen was de trailer open. Medewerkers, vrijwilligers en bewoners van Raffy konden in de ochtenduren op hun gemak alles bekijken. Het Indische interieur, de koffer die gevuld moest worden en de vitrinekast met spulletjes, zorgden voor herkenning en leverden  mooie gesprekken op.

Helaas zit het er weer op en de Wereld Express reist door naar (wij hopen) heel Nederland. Stichting Arjati is blij dat de Wereld Express een onderdeel was van één van haar lustrumactiviteiten in het kader van het 5-jarig bestaan van Stichting Arjati in mei 2014. Zij is trots op haar vrijwilligers. Iedere keer zorgen zij er maar weer voor dat onze plannen daadwerkelijk kunnen worden uitgevoerd! Stichting Arjati bedankt ook het Indisch Herinneringscentrum, die met onuitputtelijke krachtinspanningen ervoor hebben gezorgd dat de trailer in Breda kon staan. En tot slot bedankt Stichting Arjati Woonzorgcentrum Raffy voor het mogen afnemen van de stroom, zodat alles – waaronder ook de verwarming gelukkig – kon draaien.

Magda Wallenburg, voorzitter Stichting Arjati