Strip De Terugkeer

Strip De Terugkeer

Strip De Terugkeer

Onderbouw vmbo, havo, vwo

De educatieve strip De Terugkeer vertelt de hele geschiedenis van Nederlands-Indië. 

Het stripverhaal

Bas (81) keert terug naar Indonesië, het land waar hij is geboren en opgegroeid. Het land ook dat destijds een kolonie van Nederland was en Nederlands-Indië heette. Tijdens de vliegreis vertelt hij aan zijn nichtje Maureen (24) zijn levensverhaal. Hij vertelt over zijn gelukkige kinderjaren, de Japanse bezetting en de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. En over Soerati, het meisje op wie hij smoorverliefd werd toen hij als jongeman meevocht in het Nederlandse leger tegen de Indonesische nationalisten. Bas beseft heel goed dat de kans haar terug te vinden miniem is in een land met 200 miljoen inwoners. In Indonesië komt hij tot een schokkende ontdekking... 

Trefwoorden: koloniale samenleving, Japanse inval en bezetting, interneringskampen, capitulatie, Bersiap, onafhankelijkheidsstrijd 

In de klas: 

- Stripboek bestellen voor scholen
De educatieve versie van de strip bevat een educatief katern met docentenhandleiding en werkbladen. Scholen kunnen het lespakket a EUR 90,- (30 stripboeken en 1 docentenhandleiding) bestellen via deterugkeer@nbdbiblion.nl. Er is zowel een Nederlandstalige, als Engelstalige versie. 

- Download de werkbladen en docentenhandleiding 
Klik hier om naar de docentenwebsite te gaan. Daar kun je alle werkbladen en docentenhandleiding downloaden, zodat je ze kunt printen. Ook kun je op deze website de trailer bekijken. 

- De methode: meerstemmigheid
De hoofdpersonen vertegenwoordigen drie perspectieven op de geschiedenis van Nederlands-Indië en Indonesië: dat van de Indonesiërs, dat van de Nederlanders en dat van de Indo-Europeanen. Uit het levensverhaal van Bas en Amir komt naar voren hoe ingrijpend de koloniale tijd, de Tweede Wereldoorlog en de onafhankelijkheidsstrijd het leven van miljoenen mensen hebben veranderd en welke invloed die geschiedenis van daag de dag nog heeft. Het verhaal is door Ruud van der Rol en Eric Heuvel indrukwekkend verteld en vormgegeven. Eerder maakten zij De Ontdekking en De Zoektocht, genomineerd voor de prestigieuze Eisner Award. Het succes van strips over de Tweede Wereldoorlog in Nederland en de Holocaust (De Ontdekking, De Zoektocht) laat zien dat het mogelijk is om een grote groep jongeren te bereiken met een ‘moeilijk’ verhaal. Het laagdrempelige medium van de strip maakt het mogelijk om via een boeiend verhaal veel te leren. 

- Boekhandelseditie 
Belangstellenden kunnen deze editie hier bestellen à € 7,50 per stuk excl. verzend- en administratiekosten. Een boekhandelseditie zonder educatief katern is te koop in de boekhandels à € 17,95 (ISBN 978 90 2455 9336, gebonden in harde kaft, 64 pagina's).

De Terugkeer werd in opdracht van het Indisch Herinneringscentrum gemaakt door EduProducties. Op 22 september 2010 werd de strip gepresenteerd en werden 200.000 exemplaren gratis ter beschikking gesteld aan scholen in het voortgezet onderwijs. 

 

Praktische informatie


Voor wie: onderbouw vmbo, havo, vwo
Materiaal: strip(s), trailer, werkbladen en docentenhandleiding. Taal: Nederlands of Engels.
Hier kun je de werkbladen en docentenhandleiding downloaden en trailer bekijken.
Duur: ca. 1 uur
Kosten: lespakket à € 90,- (30 stripboeken en 1 docentenhandleiding). 
Bestellen: lespakket via deterugkeer@nbdbiblion.nl 
Losse exemplaren kunt u eventueel ook bestellen via onze website à € 7,50 per stuk (excl. verzend- en administratiekosten).
Meer informatie? Bel 070 200 25 00 of e-mail

De makers aan het woord