Boek Dromen van vrijheid

Boek Dromen van vrijheid

In het jeugdboek Dromen van Vrijheid (Lieke van Duin, Truus Huizenga, Uitgeverij Leopold, 2015) maken de leerlingen kennis met de geschiedenis van Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog door de ogen van een kind, Marja. 

Dromen van vrijheid

Horen, zien en zwijgen: daar was ik altijd goed in. Maar nu voel ik dat ik mijn verhaal toch moet vertellen, voordat ik het niet meer kan.

West-Java, 1942. Als Marja wakker wordt, weet ze meteen dat er iets mis is. Samen met haar oudere broer Peter sluipt ze naar de woonkamer. Door de vitrages ziet ze Japanse soldaten met een zwaar kanon door hun straat lopen. De Japanners nemen hun huis in beslag en eten de voedselvoorraden op. Marja’s vader wordt krijgsgevangen gemaakt en de rest van het gezin moet naar een kamp. Honger, dorst en ziekte eisen hun tol. Als Peter naar een ander kamp moet, moet Marja opeens de oudste zijn. Kan ze dat wel? Met veel fantasie en vindingrijkheid probeert ze de moed erin te houden. 

Lieke van Duin en Truus Huizenga baseerden dit verhaal op de jeugdherinneringen van Truus, die van haar negende tot bijna haar twaalfde jaar in drie jappenkampen leefde.

Boek bestellen

Het jeugdboek Dromen van vrijheid is te bestellen via de website van Uitgeverij Leopold (www.leopold.nl).

Gastles, docentenhandleiding en lestips

Bij het boek is een docentenhandleiding met lestips ontwikkeld. Ook kunt een gastles krijgen van de auteurs Lieke van Duin en Truus Huizenga. De auteurs baseerden Dromen van Vrijheid op de jeugdherinneringen van Truus, die van haar negende tot bijna haar twaalfde jaar in drie Japanse interneringskampen leefde. De auteurs vertellen over het verhaal en de herinneringen van Truus. De leerlingen mogen alles vragen! In de docentenhandleiding vind je informatie over het boek en lestips (gesprek –en doe-opdrachten). Kies wat je aanspreekt.

Docentenhandleiding Deel 1 & 2: Informatie & In gesprek
Docentenhandleiding Deel 3: Doen

Praktische informatie

Doelgroep: groep 7-8 en hoger
Duur: (gast)les in de klas ca. 1 uur
Kosten: gratis
Materiaal: 
Jeugdboek Dromen van vrijheid + docentenhandleiding met lestips
Kerndoelen: 1, 3, 6, 53, 54 en 56.
Reserveren & informeren: 
070 200 25 00 of e-mail