Interviewproject: Herinneringen aan Indië

Interviewproject: Herinneringen aan Indië

Herinneringen aan Indië is een interviewproject waarbij mensen die voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië verbleven worden geïnterviewd.

De interviews

De collectie interviews van het project Herinneringen aan Indië groeit nog steeds. Onderwerpen als het leven voor de oorlog, de Japanse inval, het krijgsgevangenschap, de bevrijding en de repatriëring worden belicht door de ogen van verschillende mensen uit voormalig Nederlands-Indië.

De geïnterviewden dragen met hun verhalen bij aan de herinnering van een essentiële periode uit de Nederlandse geschiedenis en bijzondere persoonlijke ervaringen kunnen via de interviews met anderen worden gedeeld.  

Interviews bekijken

Hiernaast vindt u fragmenten uit drie interviews. Bijvoorbeeld het het verhaal van meneer Hakkenberg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest hij werken aan de Birma-Siam Spoorweg. In het interview vertelt hij over zijn tijd als krijgsgevangene. 

Wil u meer weten over het verhaal van meneer Hakkenberg of een van de andere interviews? U kunt bij ons de audio- en videobeelden en transcripties van alle interviews inzien. Daarnaast staat een aantal samenvattingen van interviews op de website van het archiveringsplatform DANS. Die vindt u onder deze link

Vrijwilligers die de interviews uitwerken

Een team vrijwilligers is momenteel hard bezig met het transcriberen (uitschrijven) van de interviews. Op deze manier worden de interviews toegankelijk gemaakt en doorzoekbaar voor geïnteresseerden. Ons team kan altijd versterking gebruiken! Vindt u het interessant om de interviews te beluisteren en uit te schrijven? Wilt u hierbij betrokken zijn? Neem dan contact met ons op via info@indischherinneringscentrum.nl of bel ons op telefoonnummer 070 200 25 00.

Uw verhaal vastleggen?

Ook zijn we altijd opzoek naar mensen die bereid zijn hun eigen verhaal voor de camera te vertellen. Bij interesse kunt u contact opnemen met het Indisch Herinneringscentrum.

 

Mevrouw in 't Anker-de Jong vertelt over de Japanse inval.

De heer Abuys vertelt over zijn leven in een Japans kamp.

De heer Hakkenberg vertelt over de bevrijding van het kamp waarin hij gevangen zat.