Tentoonstelling 'Dromen van vrijheid. Kind zijn in een kamp'

5 feb 2016 tot 5 mei 2016

Tentoonstelling 'Dromen van vrijheid. Kind zijn in een kamp'

De tentoonstelling 'Dromen van vrijheid. Kind zijn in een kamp' geeft een beeld van het leven tijdens de Japanse internering door kinderogen. Te zien zijn persoonlijke voorwerpen die herinneren aan hun jeugd: zelfgemaakte knuffels, spelletjes, geïmproviseerde kleding en meer. De tentoonstelling is samengesteld door het Indisch Herinneringscentrum en Museum Bronbeek en is gebaseerd op het jeugdboek Dromen van Vrijheid van Lieke van Duin en Truus Huizenga.

Nederlands-Indië werd tussen 1942 en 1945 bezet door Japan. Veel (Indo-) Europese mannen werden krijgsgevangen gemaakt, hun vrouwen en kinderen opgesloten in kampen. Truus Huizenga zat van haar 9e tot en met 11e jaar gevangen in 3 Japanse interneringskampen. Het boek Dromen van Vrijheid is gebaseerd op haar jeugdherinneringen. Hoe was het om kind te zijn in een kamp?

De tentoongestelde voorwerpen komen uit de collectie van Museum Bronbeek. Ze zijn aangevuld met persoonlijke spullen van Truus: knuffels, poppen, spelletjes, receptenboeken, geïmproviseerde kleding, tekeningen, dagboeken en geborduurd textiel. De objecten van Truus waren eerder te zien in het Museon. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling verschijnt er bij het boek ook een lesbrief. De expositie is samengesteld door het Indisch Herinneringscentrum en Museum Bronbeek.

 

Datum: 5 februari 2016 - 5 mei 2016

Locatie: Museum Bronbeek, Velperweg 147, 6824 MB Arnhem

 

EDUCATIE

Gastles in de klas en/of het museum

Wil je met je klas de tentoonstelling Dromen van vrijheid bezoeken? Dat kan! De auteurs van het jeugdboek Dromen van Vrijheid, Lieke van Duin en/of Truus Huizenga, ontvangen de leerlingen in Museum Bronbeek. Daar bekijken ze samen de spullen die Truus uit de tijd van de kampen heeft bewaard. Een aantal daarvan komt voor in het boek. Is jouw school te ver weg van het museum? Dan komen Lieke en/of Truus naar je toe in de klas.

Jeugdboek Dromen van vrijheid 

In Dromen van vrijheid vertelt Marja haar verhaal over de jaren dat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog in interneringskampen in Nederlands-Indië verbleef. Het is gebaseerd op de jeugdherinneringen van Truus Huizenga.

Lestips!

Bij het jeugdboek is nu ook een docentenhandleiding. Daarin staan veel tips die je met je leerlingen in de klas kunt doen. Je kunt kiezen wat je aanspreekt en werkt in jouw groep.

Informatie & reserveren:

Kijk hier voor meer informatie.

 

VOORJAARSVAKANTIE ACTIVITEIT

 

Workshop Vliegeren!

In het museum kom je meer te weten over hoe het vroeger was in Nederlands-Indië. Je ziet er ook spulletjes waarmee kinderen toen speelden. Vliegeren was één van de leukste activiteiten om te doen. De vlieger hoog de lucht in. Vrij! Wil jij leren hoe je dat doet? Kom dan langs! Samen met vliegermaker Rubens Agaatsz maak je je eigen vlieger én als het mooi weer is, ga je buiten vliegeren!

Waar: Museum Bronbeek/Indisch Herinneringscentrum

Wanneer: zondag 14 februari

Aanvang: 13.00-15.00 uur

Leeftijd: vanaf 7 jaar

Voor informatie en/of boekingen: loket.ktomm.bronbeek@mindef.nl