Dagelijks leven
Immigratie voltooid
In 1963 arriveren de laatste immigranten uit voormalig Nieuw-Guinea in Nederland. Een jaar later sluit de mogelijkheid voor spijtoptanten om de Nederlandse nationaliteit aan te vragen. Met hun aankomst in Nederland eindigt de immigratie uit het voormalige Nederlands-Indië.
Nieuw thuis
Repatrianten en migranten vinden na verloop van tijd een nieuw thuis in Nederland. Bij de een gaat dat uiteraard makkelijker dan bij de ander. Sommigen migreren door naar landen als de Verenigde Staten, Canada, Brazilië, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Deze landen danken hun populariteit aan het klimaat, de ruimere werkgelegenheid, betere huisvesting, een minder benepen sfeer en meer tropische omgeving.
Indische achtergrond
In de jaren tachtig krijgen veel Indische Nederlanders meer aandacht voor hun Indische achtergrond. Zelfhulpgroepen en herdenkingscomités spelen bij alle betrokkenen een belangrijke rol in de verwerking van de oorlog: Nederlanders, Indo-Europeanen en veteranen uit Nederlands-Indië. Kumpulans en pasars versterken het groepsgevoel van deze mensen met een gemeenschappelijk verleden en kenmerken.
Zelfbewust
De eerste, tweede en derde generatie Indische Nederlanders zijn zelfbewuste burgers. Kwesties rond hun identiteit als oorlogsgetroffene en/of ‘Indo’ zijn onderwerp van veel boeken, films, muziek, documentaires en tentoonstellingen. De meeste Molukkers zijn in Nederland gebleven, maar hun band met de Molukken blijft sterk zoals blijkt tijdens de burgeroorlog die rond 1990 op de Molukken woedt. Veel Molukkers steunen hun dorp van herkomst met geld, goederen en kennis.