Vooraankondiging symposium ‘Omstreden geschiedenis’

9 feb 2012

Vooraankondiging symposium ‘Omstreden geschiedenis’

Inmiddels heeft ook Liesbeth Zegveld haar medewerking aan het symposium toegezegd. Zij is gespecialiseerd in rechtsmiddelen voor oorlogsslachtoffers. Sinds september 2006 is ze hoogleraar Internationaal Humanitair Recht. Als advocaat vertegenwoordigde zij de nabestaanden van slachtoffers van het bloedbad in 1947 in het Indonesische dorp Rawagede.

Update 9/1/2012: Liesbeth Zegveld

Reserveer donderdag 9 februari 2012 alvast in uw agenda. Dan organiseert het Indisch Herinneringscentrum i.s.m. Framer Framed en de Reinwardt Academie het symposium ‘Omstreden geschiedenis’ over de (re)presentatie van de Nederlands-Indonesische geschiedenis in musea. De voorbereidingen zijn in volle gang.

Update 2/1/2012: Rapti Golder-Miedema

Rapti Golder-Miedema, assistent curator Museum Volkenkunde. Museum Volkenkunde is een intensieve samenwerking aangegaan met het Museum Nasional in Jakarta. Golder-Miedema zal tijdens het symposium ingaan op dit samenwerkingsproject 'The New Museum' en op de wijze waarop de samenwerking leidt tot een nieuw representatie- en tentoonstellingsbeleid.

Vervolg oorspronkelijke bericht

Verschillende opvattingen

Aanleiding is de overzichtstentoonstelling ‘Het Verhaal van Indië’ over de koloniale geschiedenis van Nederland in voormalig Nederlands-Indië, een coproductie van het Indisch Herinneringscentrum en Museum Bronbeek. Beide partijen hadden verschillende opvattingen over de wijze waarop de geschiedenis moet worden geïnterpreteerd en gerepresenteerd c.q. een militair versus civiel perspectief. Volgens het herinneringscentrum en Framer Framed een mooie case om een symposium te organiseren over de representatie van de Nederlands-Indonesische geschiedenis in de museumsector.

Sprekers

In het ochtendgedeelte wordt de totstandkoming van ‘Het verhaal van Indië’ tegen het licht gehouden. ’s Middags ligt de nadruk op toekomstige postkoloniale museale praktijken. Dagvoorzitter is historicus Wim Manuhutu. De volgende sprekers hebben inmiddels hun medewerking toegezegd:

Rob van Ginkel, senior onderzoeker Universiteit van Amsterdam, afd Sociologie en Antropologie. Over zijn recente boek 'Rondom de stilte: Herdenkingscultuur in Nederland'.

Stef Scagliola, onderzoeker/oral historian, tot eind november 2011 verbonden aan het Veteraneninstituut, nu werkzaam aan de Erasmus Hogeschool for History, Culture and Communication/Erasmus Studio for e-search, en auteur van 'Last van de Oorlog' over de wijze waarop de specifieke kwestie rondom Rawagede uiteindelijk ook een plek in de tentoonstelling kreeg. Met dit voorbeeld zal zij vertellen dat wat je in musea ziet, wordt bepaald door de vragen en belangen die nu spelen. Uit het enorme mozaiek aan perspectieven dat in werkelijkheid bestaat, worden keuzes gemaakt, door allerlei groepen met een tussenpositie is het een verhaal met spanning, over wat recht en onrecht is, over wie recht van spreken heeft, en dit alles verandert met de tijd.

Meta Knol, directeur Lakenhal Leiden en voormalig conservator hedendaagse kunst Centraal Museum en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor de tentoonstelling 'Beyond the Dutch. Indonesië, Nederland en de beeldende kunsten van 1900 tot nu'.

Pamela Pattynama, bijzonder hoogleraar Indische cultuur en literatuur, past haar benadering van de IWI-collectie toe op de vaste tentoonstelling van het Indisch Herinneringscentrum door deze te plaatsen in het perspectief van postkoloniale nostalgie. Hoe zou de samenwerking tussen Museum Bronbeek en het Indisch Herinneringscentrum passen in het denken over representatie van postkoloniale herinneringsgemeenschappen met een agency?

Mirjam Shatanawi, conservator Midden-Oosten en Noord-Afrika Tropenmuseum. In haar boek 'Islam in beeld – Kunst en cultuur van moslims wereldwijd' zwengelt zij de discussie aan over de wijze waarop de Indonesische collectie als niet-religieus geframed werd. Hoe gaat een instituut met dit gegeven om en hoe kan dat gepresenteerd worden?

Laura van Broekhoven, hoofd onderzoek Museum Volkenkunde Leiden en onderzoeker aan de Archeologie Faculteit Universiteit Leiden is helaas verhinderd. Er wordt nog naar vervanging gezocht.

Yvonne van Genugten, directeur Indisch Herinneringscentrum over de totstandkoming van de tentoonstelling 'Het Verhaal van Indië'.