Kartini: Idealist en feminist. Hoe een jonge Javaanse vrouw opkwam voor vrouwenrechten en gelijkheid. Met Lara Nuberg (schrijver), Feba Sukmana (schrijver) en Francesca Pichel (podiumkunstenaar).
Aan het begin van de twintigste eeuw schreef Kartini, dochter van een regent uit Jepara, krachtige brieven over de onderdrukking van Javaanse vrouwen binnen patriarchale en koloniale structuren. Ze pleitte voor emancipatie en onderwijs voor vrouwen en het Javaanse volk. In haar brieven aan Nederlandse penvrienden schetste ze de harde realiteit van vrouwenlevens en de ongelijkheden binnen het koloniale en feodale systeem. Ze liet zich hierbij inspireren door Europese denkers, terwijl ze trouw bleef aan haar Javaanse wortels.
Een icoon van vrouwenemancipatie
Kartini's visie op vrouwenrechten, onderwijs en sociale rechtvaardigheid maakt haar correspondentie tot een tijdloos en complex document. In een wereld waarin de strijd voor gendergelijkheid en sociale rechtvaardigheid voortduurt, blijft haar boodschap relevant. In Indonesië wordt ze gezien als een icoon van vrouwenemancipatie.
De mooiste brieven van Kartini
Lara Nuberg en Feba Sukmana bespreken Kartini’s werk en betekenis in een lezing, naar aanleiding van hun boek De mooiste brieven van Kartini. Naast de lezing zal Francesca Pichel een optreden geven. Haar muziek wordt omschreven als meditatief, helend en puur, waarbij zij vaak met instrumenten, klankschalen en shakers werkt die dichtbij de natuur staan.
Dit evenement wordt mede georganiseerd door Studium Generale Universiteit Leiden, het Indisch Herinneringscentrum en Museum Sophiahof