PROGRAMMA I Indische Vrijheidsmaaltijd 2018

5 mei 2018

PROGRAMMA I Indische Vrijheidsmaaltijd 2018

De Indische Vrijheidsmaaltijd - Ritme van Vrijheid zit vol! U kunt zich aanmelden voor de wachtlijst door een mailtje te sturen naar: info@indischherinneringscentrum.nl, ovv Indische Vrijheidsmaaltijd, met daarin uw naam, telefoonnummer en het aantal mensen dat u op de lijst wilt plaatsen. Zodra er voor u plek is, wordt u direct door ons benaderd.


Op zaterdag 5 mei organiseert het Indisch Herinneringscentrum i.s.m. het Amsterdam Museum een bijzondere Indische Vrijheidsmaaltijd - Ritme van Vrijheid. Wees er snel bij, want er is maar zeer beperkt plek!

Tegen de achtergrond van de tijdelijke expositie 50 jaar Paradiso duiken we in de Indische en Molukse initiatieven gedurende de woelige jaren ’80: van de populaire Moluccan Moods-avonden, tot spraakmakende bijeenkomsten en debatten zoals de Indische jongerendag in mei 1984. Hoe blikken muzikanten, kunstenaars en activisten van toen terug op deze periode? Is er anno 2018 veel veranderd?
 Geest van Verzet
“In de jaren ‘80 begonnen Indische jongeren zich af te zetten tegen het koloniale en tempo doeloe-gedachtengoed van hun ouders. Paradiso was een vrijplaats waar ruimte was voor Indische en Molukse jeugd om bijeen te komen en zich te uiten.“  - Peter Bouman

In de roerige jaren ’80 heerste er in Nederland een geest van verzet: heftige demonstraties, kraakbewegingen, de opkomst van extreem rechts en anti-apartheid. Tegen deze achtergrond groeiden onder Molukse en Indische jongeren de behoefte zich op eigen wijze te uiten. Deze generaties groeiden op in vrijheid, maar met de bagage van hun ouders die de oorlogen in de voormalige kolonie hadden meegemaakt. De tot poptempel omgebouwde kerk vormde een broedplaats voor vrijheid in expressie. In de vorm van muziek, kunst en debatten vonden vele Indische en Molukse jongeren van toen dan ook hun weg naar Paradiso.


Tijdens één van de Moluccan Moods avonden
foto: Moluks Historisch Museum

 

Programma
Tijdens het programma spreekt conservator Annemarie de Wildt over de totstandkoming van 50 jaar Paradiso en bekijken we de expositie. Rocky Tuhuteru haalt herinneringen op met de welbekende percussionist Nippy Noya, kind aan huis bij Paradiso, striptekenaar Peter van Dongen, die er samen met zijn broers speelde onder de naam The Original Talkatives, Eddy Tutuarima mede-initiatiefnemer van Moluccan Moods: één van de meest succesvolle vaste programma’s in de jaren ’80 van Paradiso. Peter Bouman, sprak naast o.a. Ernst Utrecht en Tineke Jansen als actievoerder op de Indische Jongerendag 6 mei 1984 vertelt samen met Joyce Cordus, ook aanwezig op die dag, over deze bijzondere jongerendag. Zangeres Monica Akihary die op 17-jarige leeftijd in de poptempel debuteerde, speelt o.a. nummers die ons meenemen naar de befaamde Moluccan Moods-avonden. 


foto: Moluks Historisch Museum (links MHM/foto: Paul Tauran)
 


Peter van Dongen (drums) in Paradiso, foto: privécollectie Peter van Dongen

Samen met de gasten én publiek blikken we terug op legendarische concerten en avonden, wilde feesten, heftige debatten. Over de oorsprong en de wortels van de Indische en Molukse muziektradities, wat vrijheid om je te verzetten en te uiten toen betekende en de rol die Paradiso hierin speelde.


Volkskrant, 7 mei 1984. Over de Indische Jongerendag in Paradiso
bron: privécollectie Peter Bouman

Praktische informatie  
Datum: zaterdag 5 mei 2018 | Tijd: 15:30 ontvangst, 16:00 – 18:00 programma, 18:00 -19:00 Indische Vrijheidsmaaltijd en borrel | Locatie: Amsterdam Museum, Kalverstraat 92 Amsterdam | Kosten: € 12,50 inclusief museumentree. De Indische Vrijheidsmaaltijd - Ritme van Vrijheid zit vol! U kunt zich aanmelden voor de wachtlijst door een mailtje te sturen naar: info@indischherinneringscentrum.nl, ovv Indische Vrijheidsmaaltijd, met daarin uw naam, telefoonnummer en het aantal mensen dat u op de lijst wilt plaatsen. Zodra er voor u plek is, wordt u direct door ons benaderd.

De Vrijheidsmaaltijd wordt georganiseerd met medewerking van het Moluks Historisch Museum, 4 en 5 mei Amsterdam en ondersteund door het vfonds

 


 

Kopbeeld: links: poster Vrijheidsmaaltijd 4 5 mei Amsterdam, rechts Moluks Historisch Museum/foto: Paul Tauran