PROGRAMMA I Indische Salon voor de Vrijheid - Het Roer Om

5 mei 2017

PROGRAMMA I Indische Salon voor de Vrijheid - Het Roer Om

De Indische Salon voor de Vrijheid zit vol! U kunt zich aanmelden voor de wachtlijst door een mailtje te sturen naar: info@indischherinneringscentrum.nl, met daarin uw naam, telefoonnummer en het aantal mensen dat u op de lijst wilt plaatsen. Zodra er voor u plek is, wordt u direct door ons benaderd.

 

Het Indisch Herinneringscentrum en het Scheepvaartmuseum nodigen je tijdens Bevrijdingsdag op 5 mei van harte uit voor de Indische Salon voor de Vrijheid – Het Roer Om: Verhalen van de Overtocht.


Programma

Van menukaarten, scheepsjournaals tot telegrammen en een koffer vol verhalen. Achter alle voorwerpen schuilen bijzondere verhalen van de overtocht. Een reis over zee die velen tussen 1946 en 1967 vanuit Indonesië, de voormalige kolonie Nederlands-Indië, maakten. Zoals voor velen 5 mei 1945 een nieuwe tijd markeerde, betekende de reis ook voor deze groep mensen het begin van een nieuwe tijd.

Welk nieuw begin markeert de migratie vanuit Indonesië naar Nederland? Wat betekent deze periode voor de generaties van toen en nu? Deze vragen staan centraal tijdens de Indische Salon voor de Vrijheid in het Scheepvaartmuseum.

De dag wordt ingeleid door historicus en erfgoedprofessional Wim Manuhutu, moderator van het programma. Hij spreekt met Joty ter Kulve (90) die als jonge vrouw zelf het roer omgooide en alleen op het schip de MS Johan van Oldenbarnevelt stapte, een nieuw begin tegemoet. Storyteller Edward Tuheteru neemt ons in zijn verhaal mee naar de betekenis van de reis, die zijn ouders in 1951 vanuit Indonesië naar Nederland maakten. Op welke manier heeft dit invloed gehad op hem? Ook aan de jonge zangeres Jessica Manuputty deze vraag. In haar zang verbindt zij het verleden met het heden. Samen met topgitarist Maurice Rugebregt brengt ze mooie liederen ten gehore. Met het interactief programmaonderdeel de Verhalenkoffer gaan we ook op zoek naar jouw verhaal!


foto:Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad

Het Scheepvaartmuseum kent een prachtige, rijke collectie over de scheepvaart. Speciaal voor deze Salon belicht het museum tijdens het programma enkele stukken die aansluiten op de persoonlijke vertellingen. Loop tijdens de pauze of na afloop rond door het museum of onderzoek in de bibliotheek samen met historica en erfgoedprofessional Margaret Leidelmeijer hoe je (jouw eigen) geschiedenis kunt onderzoeken!


de Verhalenkoffer

Kom luisteren naar herinneringen, vertellingen, muziek en theater. Deel jouw eigen verhaal. Ontdek de collectie van het Scheepvaartmuseum tijdens deze bijzondere Indische Salon inclusief Vrijheidsmaaltijd.


******************************************

Joty ter Kulve
Speciale gast is Joty ter Kulve (90). Als juriste en strijder voor mensenrechten zette Joty zich haar leven lang in voor een humane samenleving. Als medeoprichtster van de Linggadjati Foundation en de Indonesia Nederland Foundation, wil zij een brug slaan tussen Indonesië en Nederland.

Joty werd in 1927 geboren in Semarang, Java en heeft de Japanse inval in Indië in maart 1942 van dichtbij meegemaakt. De Tweede Wereldoorlog heeft zij in drie Japanse interneringskampen doorgebracht. Het huis waar zij is opgegroeid, in Linggadjati, wordt in 1946 gebruikt als onderhandelingsplaats tussen Nederland en Indonesië. Na de oorlog maakte ze ook de Bersiap-periode mee. Ze besluit naar Nederland te komen, en reist alleen, als schoonmaakster, met het schip de MS Johan van Oldenbarnevelt naar het verre vaderland. Hoe was deze reis voor haar als jonge vrouw? Wat maakte ze zoal mee op de boot? En hoe was het om een nieuw bestaan op te bouwen in Nederland?

 
Foto van Joty ter Kulve, genomen op de MS Johan van Oldenbarnevelt in 1947
 

Edward Tuheteru
Edward is loopbaancoach, auteur en theatermaker. Speciaal voor deze Indische Salon vertelt, speelt en zingt Edward hoe zijn achtergrond doorwerkt in zijn leven. Op welke manier heeft de repatriëring van zijn ouders, die in 1951 met de boot vanuit Indonesië naar Nederland kwamen, invloed gehad op Edward en de keuzes die hij maakte?


Edward Tuheteru

Jessica Manuputty
Met haar mooie krachtige stem weet zangeres Jessica Manuputty mensen te raken.
Ze zong o.a. samen met Karin Bloemen, Bløf, Barry Hay en Jett Rebel. Volgende maand lanceert zij een album met ‘lagu-lagu’: prachtige traditionele Molukse liederen in haar eigen stijl.  

De roots van Jessica liggen in Ambon, een mooi eiland op de Molukken. Via haar muziek neemt zij je op 5 mei mee op reis door haar eigen familiegeschiedenis.


Jessica Manuputty

 

Locatie: Het Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1, Amsterdam
Tijd: 12:30 uur (inloop), 13:00 -15:30 uur programma. Vanaf 15:30 toasten we gezamenlijk met een hapje en een drankje.
Kosten: €7,50, inclusief museumentree. Het bedrag graag voorafgaand overmaken aan NL56 INGB 0652221580 t.n.v. Stichting Indisch Herinneringscentrum te Arnhem o.v.v. Indische Salon - Het Roer Om
Aanmelden via: De Indische Salon voor de Vrijheid zit vol! U kunt zich aanmelden voor de wachtlijst door een mailtje te sturen naar: info@indischherinneringscentrum.nl, met daarin uw naam, telefoonnummer en het aantal mensen dat u op de lijst wilt plaatsen.

* de bibliotheek van Het Scheepvaartmuseum is open vanaf 12:00 uur

** volledig bijschrijft foto op de boot: Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/NFP/Fotograaf onbekend. Bijschrift: Repatrianten/spijtoptanten: Molukse familie maakt muziek aan boord van schip op weg naar Nederland. Plaats onbekend, 1951

De Indische Salon is onderdeel van een gezamenlijk programma van het Indisch Herinneringscentrum en de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 en wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds.