PROGRAMMA I Indische Salon - Tastbare Herinneringen

23 sep 2017

PROGRAMMA I Indische Salon - Tastbare Herinneringen

Het Indisch Herinneringscentrum organiseert de Indische Salon - Tastbare Herinneringen i.s.m. auteur Simone Berger, bekend van haar vorig jaar verschenen boek Istori Kita: jouw familiegeschiedenis, Armando Ello, fotograaf en auteur van het boek TwijfelIndo en actrice Nel Lekatompessy, bekend van o.a. de voorstelling KRUIT!. U bent van harte uitgenodigd! (maximum aantal deelnemers 60).
 

Tastbare Herinneringen
Met het thema Tastbare Herinneringen gaan we samen verhalen delen aan de hand van voorwerpen die zijn gekoppeld aan speciale (familie)herinneringen. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om een persoonlijk voorwerp mee te nemen dat in de naoorlogse jaren vanuit Nederlands-Indië of Indonesië op de boot of met het vliegtuig is meegekomen. Wat vertelt dat voorwerp over jouw familieverleden en identiteit? En, wat is jouw eigen verhaal dat verbonden is aan het voorwerp? Tijdens de Indische Salon gaan we onder meer met deze vragen actief aan de slag met het publiek. Ook als u geen voorwerp heeft, bent u van harte welkom!

Actrice Nel Lekatompessy (o.a. KRUIT!) koestert bijzondere herinneringen aan een koekblik van Verkade, die door haar Oma Ne vanuit Ambon werd verstuurd. Lekatompessy verwerkte herinneringen aan dit koekblik en de tijd dat haar Molukse ouders naar Nederland kwamen in haar solovoorstelling Biskoewit Verkade. Tijdens de Salon speelt Lekatompessy een stuk uit haar voorstelling. Zangeres Jessica Manuputty neemt ons met haar prachtige muziek mee naar haar eigen (familie)herinneringen. Het programma is interactief en wordt gehost door Simone Berger, Armando Ello en Nel Lekatompessy.

 
Verkadeblik van Oma Ne


Workshops
Tijdens het tweede gedeelte van het programma zijn er drie workshops van elk twintig minuten en kunnen door allen worden gevolgd. De workshops worden verzorgd door Simone Berger, Armando Ello en Nel Lekatompessy.
 

Storytelling - door Nel Lekatompessy
“…als mijn oudoom op zijn praatstoel zit buldert zijn donkere stem door onze huiskamer. Verhalen over het rijk van de Mojopahit, over reuzen en djins. ‘Stori-stori apa itu. Onzin’, merkt zijn vrouw op. Iedereen hing aan zijn lippen. ‘Fantasieverhalen’, dacht ik, toen. Niet wetende dat ik jaren later zelf op zijn stoel zit en zijn verhalen (door)vertel. Ik koester ze, omarm ze. Mijn familieverhaal”.

In een 20-minuten durende workshop Storytelling gaan de deelnemers aan de slag door een moment uit hun (jeugd)herinnering te nemen en die om beurten aan elkaar te vertellen. De deelnemers worden gevraagd de herinneringen voor zich te zien. Beeldend te vertellen, hun zintuigen te gebruiken: wat zie je, wat hoor je, wat ruik je, wat voel je? In geuren en kleuren vertellen. Beleef het mee! 

Gericht Zoeken - door Simone Berger
“Hoe boeiend om elke keer weer een puzzelstukje te kunnen leggen van de familiepuzzel, er zijn vaak nog zoveel antwoorden te vinden….”

Met behulp van het workshop-boekje Istori Kita en laptops laat Simone zien hoe je bijvoorbeeld met je familienaam meer informatie kan vinden op internet. Deelnemers krijgen een paar opdrachten om gericht te zoeken. Met oude topografische kaarten en een tijdsbalk laat ze je de hiaten in je eigen familiegeschiedenis ontdekken.

Persoonlijke Portretten - door Armando Ello
“Voorwerpen vertellen vaak iets over onze roots en identiteit. Mijn Indische familiegeschiedenis is een moeilijk te achterhalen verhaal, maar met familieverhalen van andere Indo's blijf ik mijn roots ontdekken."

In een speciaal ingerichte ruimte word je gefotografeerd met je eigen meegebrachte voorwerp. Tijdens deze workshop krijgt iedereen de opdracht een paar korte omschrijvingen bij thema-woorden op een plakmemo te schrijven. De memo's worden op een prikbord gehangen bij jouw foto. Na afloop van de middag kan de wand bekeken worden.
Simone Berger

Berger groeide op met de verhalen van haar familie over het leven in Medan (Noord-Sumatra) en hun onderneming in Langkat. Zij was gefascineerd door alles van wat toen nog Nederlands-Indië heette, maar voelde ook de invloed die het gedwongen vertrek op haar familie had. Ook uit de verhalen van Indische en Molukse vrienden proefde zij de liefde voor het land en ook onbesproken verdriet. In 2016 verscheen haar boek Istori Kita: jouw familiegeschiedenis, een 'doe-boek' om de dialoog te starten tussen (klein)kinderen en hun (groot)ouder(s), of om samen de hiaten in de familiegeschiedenis aan te vullen. Ook verzorgt Berger interactieve lezingen (Hoe de herinneringen levend te houden).Nel Lekatompessy
Nel werd geboren in kamp Vught en groeide op in verschillende barakkenkampen. Een bijzondere jeugd, maar voor haar heel gewoon omdat ze niets anders kende. Soms sijpelde die andere, 'tropische' wereld toch door: een pakje van Oma Ne, die zich zorgen maakte over haar onbekende kleinkinderen, zo ver weg – hadden ze daar wel te eten? De inhoud van het pakje, een rijk gevuld koekblik van Verkade, laat haar niet meer los en zij besluit er de voorstelling Biskoewit Verkade van te maken. Verder speelde Lekatompessy o.a. in de voorstelling KRUIT! en maakt ze deel uit van theatergroep DeltaDua.
 


Armando Ello

Armando Ello is foto- en videograaf en oprichter van HoezoIndo. Ello fotografeert sinds 2004 Indische mensen van alle leeftijden en generaties voor publicaties en eigen projecten. De Indische cultuur heeft hem ontwikkeld als fotograaf en als persoon en daarom wil hij met zijn projecten iets betekenen voor de Indische gemeenschap. In 2016 verscheen zijn boek TwijfelIndo.Jessica Manuputty
Met haar mooie krachtige stem weet zangeres Jessica Manuputty mensen te raken.
Ze zong o.a. samen met Karin Bloemen, Bløf, Barry Hay en Jett Rebel. Volgende maand lanceert zij een album met ‘lagu-lagu’: prachtige traditionele Molukse liederen in haar eigen stijl.  De roots van Jessica liggen in Ambon, een mooi eiland op de Molukken. Via haar muziek neemt zij je op 23 september mee op reis door haar eigen familiegeschiedenis.


Praktische Informatie

locatie: ZIMIHC Theater Zuilen, Prinses Christinalaan 1, Utrecht. Gratis parkeermogelijkheden.
tijd: 13:00 - 13:30 (ontvangst), 13:30 - 17:00 (programma), 17:00 - 18:00 (borrel)
kosten: €7,50, het bedrag graag voorafgaand overmaken aan NL56 INGB 0652221580 t.n.v. Stichting Indisch Herinneringscentrum te Arnhem o.v.v. Indische Salon - Tastbare Herinneringen
aanmelden: maximaal aantal deelnemers: 60 personen. Aanmelden kan via formulier
 
 

De Indische Salon is onderdeel van een gezamenlijk programma van het Indisch Herinneringscentrum en de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 en wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds.