PROGRAMMA I Indische Salon - De smaak van verlangen

10 jul 2016

PROGRAMMA I Indische Salon - De smaak van verlangen

De Indische Salon is inmiddels vol, aanmelden is helaas niet meer mogelijk. Wel kunnen we u op de wachtlijst plaatsen. Stuur dan een mailtje naar: info@indischherinneringscentrum.nl o.v.v. wachtlijst Indische Salon - De smaak van verlangen

Op zondag 10 juli organiseren Het Indisch Herinneringscentrum, Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 en Mariska Helling de Indische Salon - De smaak van verlangen! Tijdens deze Indische Salon delen we de (familie)herinneringen die verbonden zijn aan Indische recepten en gaan we dieper in op het verlangen naar eten tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. 

“Recepten opschrijven, iedereen deed het. We hadden totale verduistering ’s avonds en dan ging je maar op je brits liggen en hoorde je iemand in het duister zeggen: ‘Weet je wát vroeger lekker was?’ – De smaak van verlangen

De honger binnen en buiten de interneringskampen was een dieptepunt voor veel Indische Nederlanders en staat in sterk contrast met de wijze waarop we anno 2016 over Indisch eten praten. Het verlangen naar eten vormde voor veel (Indische) Nederlanders een drijfveer om tijdens de Japanse bezetting recepten op te schrijven en te verzamelen. Waarom dacht men over eten en schreef men de heerlijkste recepten van elkaar over, terwijl er bijna niets te eten was?

Schrijfster Esther Captain geeft deze middag een inleiding over het boek De smaak van verlangen. Tijdens de Indische Salon laten wij u proeven van enkele gerechten waarachter een (familie)verhaal schuilt. Mariska Helling vertelt over de invloed van honger op Indische en Molukse families tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Von Talapessy deelt herinneringen uit het familieboek van haar moeder waarin de oorlog en honger vanuit de ogen van een Moluks kind in Indië centraal staan. Shelly Lapré voert aansluitend een dansritueel uit, toegespitst op het thema. Aan het eind van de middag is er tevens een minipasar waar u een aantal eigentijdse en traditionele lekkernijen kunt kopen. Verder werken deze middag mee: Lola van Ruler, Frans Flohr en Suzanne Rastovac. 

We laten u proeven, ruiken en ervaren en nodigen u uit om uw eigen (familie)herinneringen te delen!De sfeervolle kastuin waar de Indische Salon plaatsvindt.

Datum: zondag 10 juli

Tijd:   

12:30 - 13:00    ontvangst met koffie/thee 

13:00 - 13:05    welkomstwoord

13:05 – 13:15     inleiding Esther Captain

13:15 – 13:30    Mariska Helling over de gelaagdheid van Indisch eten en gastvrijheid 

13:30 - 14:00    herinneringen uit het familieboek Noya met aansluitend een dansritueel van Shelly Lapré

14:00 – 14:15    pauze 

14:15 – 15:45    Indische proeverij, verhalen delen en muzikale omlijsting

15:45 – 16:00    afsluiting

16:00 – 17:00    gelegenheid om na te praten tijdens de borrel

Locatie: Kastuin van Mariska Helling, Nico Scheepmakerpad 12, Culemborg

Aanmelden: info@indischherinneringscentrum.nl o.v.v. Indische Salon - De smaak van verlangen. Bellen kan ook: 026 363 91 03. Maximum aantal deelnemers: 40 personen.

Kosten: € 12,50, (inclusief Indische lunch en borrel)  het bedrag graag voorafgaand overmaken aan NL56 INGB 0652221580 t.n.v. Stichting Indisch Herinneringscentrum te Arnhem o.v.v. Indische Salon - De smaak van verlangen.


De Indische Salon is onderdeel van een gezamenlijk programma van het Indisch Herinneringscentrum en de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 en wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds.