PROGRAMMA I Indische Salon - De kracht van Familieverhalen

3 dec 2017

PROGRAMMA I Indische Salon - De kracht van Familieverhalen

Indische Salon - de Kracht van Familieverhalen

Hoe verhoud ik me tot mijn eigen familiegeschiedenis? En, hoe geef ik vorm aan mijn eigen verhaal? Stichting Arjati en het Indisch Herinneringscentrum nodigen je van harte uit voor de Indische Salon - de Kracht van Familieverhalen, op zondag 3 december in Breda! Met o.a. Judith Limahelu, Carel Banse, Amber Toorop en meer! Host is Patrick Neumann.

Familieverhalen als bron van inspiratie

Familieverhalen vormen vaak een inspiratiebron en aanleiding om op zoek te gaan naar je eigen verhaal. Wat is jouw stem en hoe geef jij hieraan vorm? “Het delen van verhalen helpt je verder in de zoektocht naar wie je bent. Mijn motto is: als je de weg van je geschiedenis kent, dan ontdek je de weg naar de toekomst", aldus Judith Limahelu, specialist op het gebied van transculturele familieverhoudingen deelt vanuit haar beroep en eigen ervaring over het belang van familieverhalen in relatie tot jezelf. Ook gaan we met publiek aan de slag met het door haar ontworpen Familieverhalenspel: een middel om op een interactieve wijze verhalen te delen met elkaar. 


Judith Limahelu

Carel Banse oa betrokken bij de Oorlogsgravenstichting, geeft een lezing over de totstandkoming van het boek Onbereikbaar Dichtbij, dat gaat over zijn vader Carel Anton Banse en andere veteranen, die dienden in Nederlands-Indië, Korea en Nederlands Nieuw-Guinea. Hij vertelt over hoe dit boek hem geholpen heeft in zijn zoektocht naar het verhaal van zijn vader en familie.

Carel Anton Banse in Nederlands-Indie

Eigen stem

Op welke manier geeft de huidige generatie invulling aan de familiegeschiedenis? Host Patrick Neumann spreekt hierover met Amber Toorop, Stephan Splinter en Dewi Staal. Hij vraagt hen naar hun zoektocht en wie of wat hen daartoe inspireerde. 

Stephan Splinter, Amber Toorop en Dewi Staal

Amber Toorop, fotografe en kok, studeerde in 2015 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Amber heeft een fotoserie gemaakt, dat gaat over haar familie die uit vier generatie Indo’s bestaat. Deze familie wordt gekenmerkt door een sterke identiteit gevormd door een traumatische geschiedenis en culturele verbondenheid met een land waar niet teruggekeerd kan worden. In haar fotografie richt Amber zich op een wereld die alleen nog in herinneringen en associatieve details bestaat. De beelden die zij heeft gemaakt en verzameld geven op metaforische wijze weer wat deze geschiedenis op persoonlijk vlak betekende.

Uit: de portrettenserie van Amber Toorop

Dewi Staal maakte in 2012 een documentaire met als titel: De koffer. Zoektocht naar een Indisch verleden. In haar introductie op deze film neemt ze de reiskoffer van haar (Nederlandse) opa mee waar sinds 1950 belangrijke documenten, foto’s en brieven van hem en zijn Indonesische vrouw bewaard zijn gebleven. Met behulp van de voorwerpen in de koffer heeft Dewi voor haar documentaire haar tante gevolgd in haar zoektocht naar het verleden van haar ouders (Dewi's opa en oma). Wat heeft het maken van deze docu haar anno 2017 gebracht?

Stephan Splinter is leerkracht basisonderwijs. Hij is vrijwilliger en bestuurslid bij Stichting Arjati. Zijn zoektocht naar verhalen begon met wat korte aantekeningen die hij samen met zijn opa opstelde. Na het overlijden van beide grootouders zijn er bij het leeghalen van het huis koffers vol met documentatie gevonden. Samen met zijn vader is Stephan bezig onbesproken familieverhalen te achterhalen en deze vast te leggen in boekvorm.

Koffers op zolder van de grootouders van Stephan.

Verder vertelt een bewoner uit de buurt over de kracht van familieverhalen in relatie tot de locatie waar de Salon plaatsvindt: buurthuis Toma, in de Molukse wijk in Breda. 
Na afloop kunt u genieten van een heerlijke Indisch/Molukse maaltijd (op eigen kosten) van lokale cateraar, Chesron Nanuru, eigenaar van Senang Makan.

Datum: zondag 3 december 2017
Tijd: 13:00 - 13:30 ontvangst, 13:30 - 16:30 programma, 16:30 - 18:00 borrel/mogelijkheid om gebruik te maken van de cateraar
Locatie: Buurthuis Toma, Wieringenstraat 60, Breda
Entree:  €5,  het bedrag graag voorafgaand overmaken aan NL56 INGB 0652221580 t.n.v. Stichting Indisch Herinneringscentrum te Den Haag o.v.v. Indische Salon - de Kracht van Familieverhalen
Aanmelden: deze link.


De Indische Salon is onderdeel van een gezamenlijk programma van het Indisch Herinneringscentrum en de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 en wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds.