Lezing 'Eindspel van de Indische Kwestie'

18 okt 2015

Lezing 'Eindspel van de Indische Kwestie'

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. In het kader van de Week van de Koloniale Geschiedenis (17 t/m 23 oktober) geeft Henk Harcksen op 18 oktober een lezing op Museum Bronbeek over de status en achtergrond rondom de Indische Kwestie.

Henk Harcksen auteur van ‘Liefde als ruwe diamant’ (2014) gebruikt de Mythe van Sysiphus als metafoor voor de Indische Kwestie. Het geluk van Sysiphus schuilt in het besef dat hij opstaat tegen het lot dat de Goden hem hebben toebedacht. Die opstand maakt hem vrij. Het heldere inzicht dat zijn eigenlijke kwelling moet veroorzaken bewerkstelligt tegelijkertijd zijn overwinning! (Albert Camus).

Een verhaal over rechtvaardigheid en strijd tegen politisering voor iedereen uit de 2de en 3de generatie Indische Nederlanders en alle andere geïnteresseerden. Besproken worden onderliggende onderhandelingsprocessen die plaatsvinden in politiek Den Haag tussen de staatssecretaris van VWS en de Stichting Het Indisch Platform. Onderhandelingen die nu nog sterker in de actualiteit staan vanwege het Algemeen Overleg tussen Tweede Kamer en staatssecretaris, dat op 14 oktober in Den Haag gepland staat.

Datum: 18 oktober

Tijd: 14.00-15.00 uur

Locatie: Indische Zaal Museum Bronbeek

Toegang: museumentreebewijs in combinatie met gratis entreebewijs voor de lezing, op 18 oktober vanaf 10.00 uur via de kassa van museum Bronbeek in het hoofdgebouw. Maximaal 45 personen per lezing.

Reserveren: U kunt reserveren t/m 15 oktober een mail aan Loket.KTOMM.Bronbeek@mindef.nl. Uw plaats blijft gereserveerd tot 30 minuten voor aanvang van de lezing.

Deze activiteit is een onderdeel van het programma van de 'Week van de koloniale geschiedenis' 17 t/m 23 oktober 2015.