Indische Salon: Het besef uit Indië te komen

15 aug 2014

Indische Salon: Het besef uit Indië te komen

Nieuw in de programmering van de nationale Indiëherdenking op 15 augustus in het World Forum in Den Haag is de Indische Salon van 15.30 - 16.30 uur. Hierin wordt het thema van de Indiëherdenking 2014 Het besef uit Indië te komen opgepakt als een vraag. Over welk besef hebben we het en over welk Indië? Wat betekent dit anno 2014 voor de verschillende geledingen binnen de Indische gemeenschap en voor de Nederlandse samenleving?

Door in gesprek te gaan met 1e, 2e en 3e generatie Indische Nederlanders en mensen uit de onderwijs- en onderzoekswereld willen het Indisch Herinneringscentrum en de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 inzoomen op de wijze waarop verhalen worden verteld en kennis wordt overgedragen. Zowel binnen de sfeer van de familie en de vriendenkring als in formele situaties zoals school en werk. Hoe gaat het er op institutioneel niveau aan toe?

Gespreksleider is historicus Wim Manuhutu. Hij gaat in gesprek met Remco Raben, Joost van Bodegom, Margaret Leidelmeijer, Cobine Ramaekers en Fabian Benjamins en betrekt het publiek daarbij.

De Indische Salons zijn kleinschalige huiskamerbijeenkomsten over een Indisch thema op initiatief van de gastheer of –vrouw van de betreffende locatie . Elke salon heeft zijn eigen publiek, een eigen thema en een eigen locatie, afhankelijk van de organiserende gastheer of –vrouw. Waar mensen per Indische Salon over praten kan dus heel uiteenlopend zijn, maar heeft altijd een link met 'het Indische'. Het Indisch Herinneringscentrum en de Stichting Herdenking faciliteren de Indische Salons op locatie maar organiseren op gezette tijden ook zelf een Indische Salon, zoals die van 15 augustus in het World Forum.

Het doel is dat vanaf 2015 allerlei mensen zelf een Indische salon organiseren. Daarbij kunnen zij worden ondersteund door het Indisch Herinneringscentrum.

De 'Indische Salon' wordt mede mogelijk gemaakt door