Aanpassen! Aanpassen? Aanpassen…

25 mrt 2010 tot 18 apr 2010

Aanpassen! Aanpassen? Aanpassen…

Op 25 maart was de officiële opening van de tentoonstelling Aanpassen!, een initiatief van de jongerenorganisatie Nasi Idjo, te zien in Museum TwentseWelle in Enschede.

Het project Aanpassen! omvat een reizende tentoonstelling en een boek met dvd, waarin drie generaties Indische Nederlanders ieder op geheel eigen wijze in beeld zijn gebracht.

Onder meer Winnie Sorgdrager, Wouter Muller, Joty ter Kulve-van Os, maar ook Marie Keizer-Frans, Jeff Pardoen en Alida van der Pluijm leverden hun bijdrage aan het project. Met de derde generatie is in workshopvorm gewerkt om hun identiteit en band met hun grootouders te verbeelden in beeld, muziek, tekst en objecten. Voor het vastleggen van de tweede generatie Indisch koos Nasi Idjo voor de meest kwetsbare mediavorm gekozen: film. De eerste generatie is gevat in indringende levensverhalen en portretten.
Aan de hand van thema’s als identiteit, veerkracht, dromen en integratie heeft Nasi Idjo een schat aan herinneringen, ervaringen en ontboezemingen aangeboord die de rode draad vormen van zowel het boek als de tentoonstelling. Daarmee is een aanzet gegeven voor een dialoog tussen drie generaties Indisch, maar ook voor een hernieuwde kennismaking van de huidige Nederlandse samenleving met deze ogenschijnlijk geruisloos geïntegreerde gemeenschap.

Aanleiding voor Aanpassen!

Nasi Idjo organiseert activiteiten die bijdragen aan het (her)ontdekken van de Indische identiteit, van toen, nu en later. In ontmoetingen met jonge en oudere Indische Nederlanders constateerden bestuursleden en initiatiefnemers Vaya Nijhof en Iris Cousijnsen een lacune in het delen van ervaringen, gedachten en herinneringen tussen de verschillende generaties. In de drie deelprojecten werkten ze samen met professionals op het gebied van fotografie, film en beeldende kunst. De eigen wijze van vormgeving maakt het zeer geschikt om ook daadwerkelijk samen met opa’s, oma’s, kinderen of kleinkinderen de tentoonstelling te bekijken - en zelf die dialoog aan te gaan!

Tentoonstelling en boek

Aanpassen! is te zien tot en met 18 april 2010, in Museum TwentseWelle, Het Rozendaal 11 in Enschede (www.twentsewelle.nl). Het gelijknamige boek is verkrijgbaar bij KIT Publishers (www.kitpublishers.nl) en bij de tentoonstelling.

Het project is mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van stichting Het Gebaar en Gemeente Enschede.

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met stichting Nasi Idjo: info@nasi-idjo.nl of tel. 053-7850535.

U kunt ook surfen naar de website: www.nasi-idjo.nl