Woensdag 9 januari 2013 was Yvonne van Genugten, directeur Indisch Herinneringscentrum, samen met Adriaan van Dis en Ulbe Bosma te gast bij het radioprogramma DeGids.fm van Felix Meurders. Luister naar het gesprek of download de podcast (gratis) in iTunes.

Aanleiding was het eerdere bericht van dagblad Trouw. Dat meldde dat de originele archieven van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) in Indonesië vergaan. Ze zijn opgeslagen in het nationaal archief in Jakarta, waar de omstandigheden verre van gunstig zijn. In het programma vraagt Felix Meurders zich af hoe erg dat is en of we ons druk moeten blijven maken over Nederlands verleden in Indië.

De website van DeGids.fm meldt in de aankondiging van de uitzending nog het volgende: 'Bloedige verhalen maken de Nederlands-Indische geschiedenis tot een pijnlijke herinnering. Hoe moeten we omgaan met dat deel van de vaderlandse geschiedenis. Moeten we blijven herinneren en onderzoeken of is het tijd het boek te sluiten? Zijn de wegrottende VOC-archieven in Indonesië waar Trouw over schreef een pijnlijk voorbeeld van ons historisch besef?'

Meurders sprak hierover met:

  • Yvonne van Genugten, directeur van het Indisch Herinneringscentrum. Sinds 2009 pleit ze voor de actieve herinnering van de Indische geschiedenis van na 1900.
  • Ulbe Bosma, hoogleraar sociale geschiedenis aan de VU en sociaal historicus en onderzoeker aan het Internationaal Instituut Sociale Geschiedenis (IISG). 
  • Adriaan van Dis, hij trok vorig jaar door Indonesië voor een serie over het land. Hij volgt het nieuws over Indonesië en Nederlands-Indië nog altijd met buitengewone belangstelling.