Uitnodiging symposium ‘Omstreden geschiedenis’

Aanleiding is de overzichtstentoonstelling ‘Het Verhaal van Indië’ over de koloniale geschiedenis van Nederland in voormalig Nederlands-Indië, een coproductie van het Indisch Herinneringscentrum en Museum Bronbeek.  Beide partijen hadden verschillende opvattingen over de wijze waarop de geschiedenis moet worden geïnterpreteerd en gerepresenteerd c.q. een militair versus civiel perspectief. Een mooie case om nader in te gaan op de manier waarop musea omgaan met het Nederlands-Indonesische verleden. Hoe voorkom je postkoloniale nostalgie? Hoe ga je om met zwarte bladzijden?

Sprekers

Dagvoorzitter is historicus Wim Manuhutu. M.m.v. de volgende sprekers:

Yvonne van Genugten,  directeur Indisch Herinneringscentrum, over de totstandkoming van de tentoonstelling 'Het Verhaal van Indië'.

Rob van Ginkel, onderzoeker Universiteit van Amsterdam, afd Sociologie en Antropologie, over herinneren en herdenken  in Nederland.

Rapti Golder-Miedema, assistent-conservator Museum Volkenkunde, over het samenwerkingsproject 'The New Museum' en over de wijze waarop de samenwerking leidt tot een nieuw representatie- en tentoonstellingsbeleid.

Meta Knol, directeur Lakenhal Leiden en voormalig conservator hedendaagse kunst Centraal Museum en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor de tentoonstelling 'Beyond the Dutch. Indonesië, Nederland en de beeldende kunsten van 1900 tot nu'.

Pamela Pattynama, bijzonder hoogleraar Indische cultuur en literatuur, over de manier waarop de samenwerking tussen Museum Bronbeek en het Indisch Herinneringscentrum past in het denken over representatie van postkoloniale herinneringsgemeenschappen.

Stef Scagliola, onderzoeker/oral historian, tot eind november 2011 verbonden aan het Veteraneninstituut, nu werkzaam aan de Erasmus Hogeschool for History, Culture and Communication/Erasmus Studio for e-search en auteur van 'Last van de Oorlog'. Zij zal spreken over veranderende perspectieven.

Mirjam Shatanawi, conservator Midden-Oosten en Noord-Afrika Tropenmuseum. In haar boek 'Islam in beeld – Kunst en cultuur van moslims wereldwijd' zwengelt zij de discussie aan over de wijze waarop de Indonesische collectie als niet-religieus geframed werd. Hoe gaat een instituut met dit gegeven om en hoe kunnen hiaten in een collectie gepresenteerd worden?

Liesbeth Zegveld, hoogleraar Internationaal Humanitair Recht, gespecialiseerd in rechtsmiddelen voor oorlogsslachtoffers. Als advocaat vertegenwoordigde zij de nabestaanden van slachtoffers van het bloedbad in 1947 in het Indonesische dorp Rawagede.
 

Praktische informatie

Datum:      
Donderdag 9 februari 2012

Tijd:
10.00 – 17.00 uur

Toegang:
€ 10,00 incl. lunch

Locatie:
De Kumpulan, landgoed Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem

Aanmelden:  
Bij voorkeur via e-mail. Mail vóór 30 januari 2012 uw naam 
en contactgegevens naar info@indischherinneringscentrum.nl  o.v.v. ‘reservering symposium’. Eventueel telefonisch, 026 – 363 91 03.

 

Websites:

indischherinneringscentrum.nl
framerframed.nl
ahk.nl/reinwardt/