Thuis in beeld - Stuur je foto in en vertel over thuis!

Thuis in beeld: foto's met verhalen

Heb jij een foto van ‘thuis’ waar een mooi verhaal bij hoort? Stuur je foto in en deel je verhaal! Alle ingezonden foto’s en verhalen exposeren we op 15 augustus in het World Forum, Den Haag tijdens het middagprogramma van de Indiëherdenking.

Het Indisch Herinneringscentrum en Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 organiseren Thuis in Beeld
Oost, west thuis best? is dit jaar het thema van de Indiëherdenking en gaat over het verlangen naar een thuis dat er door oorlog niet meer is, het gedwongen verlaten van huis en haard en het creëren van een thuis in een nieuw land.

Wat is jouw Thuis in beeld?
Veel Indische Nederlanders en Molukkers kwamen na de Tweede Wereldoorlog voor het eerst in Nederland. Noodgedwongen creëerden zij een nieuw thuis. Inmiddels hebben meerdere generaties hier hun thuis gevormd. Wat is jouw thuisverhaal in beeld? Doe mee en stuur een foto in! Het kan een oude of een nieuwe foto zijn. Een foto van jouw eerste ‘thuis’ in Nederland, van een speciaal familiemoment, of van een voorwerp waaraan bijzondere herinneringen verbonden zijn. Alles kan, zolang het maar voor jou een thuis verbeeldt!

Hoe doe je mee? 
1. Stuur een foto die voor jou ‘thuis’ verbeeldt.
2. Vertel ons in ongeveer 250 woorden het achterliggende verhaal

Naast de tentoonstelling, selecteren we vooraf uit alle inzendingen drie foto's en nodigen deze personen uit om hun verhaal te vertellen tijdens de Indische Salon. 
Deel jouw Thuis in beeld via dit formulier óf via info@indischherinneringscentrum.nl!

Update 12 augustus 2016:
We zijn ontzettend blij met de hoeveelheid positieve reacties en inzendingen! Wij vinden het belangrijk dat alle verhalen worden doorgegeven, voor nu, maar ook voor de toekomst! Daarom gaan wij (de expositie van) Thuis in Beeld na 15 augustus verder ontwikkelen. Meer info volgt!

                   
In het kader van de campagne waren we bij vijf verschillende mensen thuis op bezoek en hebben hen gevraagd naar hun 'thuis'gevoel. Zie hier de prachtige verhalen van Erry Stoové, Lola van Ruler, Yopi Abraham, Pamela Pattynama en Simone Berger!


Erry Stoové, voorzitter Stichting Herdenking 15 Augustus 1945


Lola Van Ruler, eigenaar Toko Lo


Yopi Abraham, ontwerper Aniata Design


Pamela Pattynama, Emeritus bijzonder hoogleraar Koloniale en Postkoloniale literatuur- en cultuurgeschiedenis


Simone Berger, auteur Istori Kita. Jouw familiegeschiedenis


Frans Leidelmeijer, onze ambassadeur van de Thuis in beeld-campagne, deelt hier zijn verhaal over hoe hij als jonge jongen bij aankomst in Nederland een thuis creëerde.

INDISCHE SALON | INDIЁHERDENKING

De Indische Salon is onderdeel van het middagprogramma 2016 van de Indieherdenking en vindt plaats in het World Forum, te Den Haag.

15.15 – 16.45 uur
Indische Salon in de zalen Europe 1 en 2 van het World Forum. De foto-expositie is te bezichtigen in de hal nabij Europe 1 en 2 tussen 10:00 - 17:00.

De Indische Salon staat in het teken van het thema “Oost west, thuis best?” waarbij we in het bijzonder stilstaan bij de landelijke fotocampagne Thuis in Beeld. In de aanloop naar 15 augustus vragen we mensen van alle leeftijden foto’s in te sturen met een verhaal over hun 'thuis'. Met de campagne brengen we het ongrijpbare gevoel van ‘thuis’ in beeld. Voor de Indische Salon delen de 3 uitgekozen personen hun foto’s en verhaal met het publiek. Pamela Pattynama (Emeritus bijzonder hoogleraar Koloniale en Postkoloniale literatuur- en cultuurgeschiedenis en auteur van Bitterzoet Indië) geeft tijdens deze Indische Salon een beeldanalyse van de drie geselecteerde foto's. Moderator Wim Manuhutu leidt de middag.

#IKHERDENK
Dit jaar is het 71 jaar geleden dat Japan op 15 augustus capituleerde. Hierrmee kwam er een einde aan de oorlog in Zuidoost-Azië en daarmee de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Op 15 augustus herdenken we het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Thuis in beeld is onderdeel van de #ikherdenk-campagne waarmee we landelijk aandacht vragen voor 15 augustus. Gebruik in de aanloop naar 15 augustus ook #ikherdenk op jouw social media! De fotocampagne is een gezamenlijk initiatief van Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 en Indisch Herinneringscentrum en wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds.