PERSBERICHT | Indisch Herinneringscentrum verhuist naar Den Haag

PERSBERICHT | Het Indisch Herinneringscentrum heeft een nieuw onderkomen gevonden in Den Haag. Binnenkort verhuist het Indisch Herinneringscentrum naar de Sophialaan 10. Hier wordt het herinneringscentrum een belangrijke pijler van de nieuw te vormen centrale ontmoetings- en herinneringsplek waar de Nederlands-Indische geschiedenis, van toen naar nu, centraal staat.

Op deze locatie kan het Indisch Herinneringscentrum invulling geven aan de gewenste groei en ontwikkeling tot een volwaardig herinneringscentrum. Een plek waar de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en de nasleep daarvan (de Bersiap-periode, de dekolonisatieoorlog en de repatriëring) levend wordt gehouden voor nu én de toekomst.

De directeur, Yvonne van Genugten, is verheugd met de verhuizing van Arnhem naar Den Haag: “Nu kunnen wij de gewenste groei realiseren en onze kerntaken optimaal vervullen. Den Haag is bij uitstek de Indische stad van Nederland en de internationale stad van Vrede en Recht”. De nieuwe locatie is centraal gelegen in het Willemspark, tussen het Museumkwartier en het Mesdagkwartier, en ligt op een steenworp afstand van de Archipelbuurt en het Indisch Monument.

Het herinneringscentrum is er voor een nationaal en internationaal publiek met aandacht voor het Indisch erfgoed. Ook thema’s tegen de achtergrond van de Indische geschiedenis, waarmee actuele ontwikkelingen inzichtelijk kunnen worden gemaakt, krijgen hier een plek. Naast een permanente tentoonstelling ontwikkelt het Indisch Herinneringscentrum een Kenniscentrum Repatriëring en is het actief op het gebied van publieksactiviteiten, educatieve projecten, publicaties en tijdelijke tentoonstellingen. Het Indisch Herinneringscentrum bouwt daar samen met haar bezoekers, de Indische community en maatschappelijke- en wetenschappelijke stakeholders aan ‘het Indisch Geheugen van de Toekomst’.