Jet Bussemaker bestuurslid Indisch Herinneringscentrum

Oud-staatssecretaris  Jet Bussemaker is sinds 1 januari 2011 bestuurslid van het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek in Arnhem.

Onder haar verantwoordelijkheid als staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) kreeg het Indisch Herinneringscentrum als vierde herinneringscentrum van de Tweede Wereldoorlog gestalte.

Verbonden met Nederlands-Indië

Bussemaker heeft zowel een zakelijke als persoonlijke link met de Tweede Wereldoorlog in Indië. Als staatssecretaris werd zij politiek verantwoordelijk voor oorlogsgetroffenen. Ook nam zij met het programma Erfgoed van de Oorlog het initiatief om private instellingen en erfgoedbeherende organisaties de mogelijkheid te bieden historisch bronnenmateriaal over de Tweede Wereldoorlog te conserveren en toegankelijk te maken voor het nageslacht. Om te voorkomen dat het Nederlands-Indisch erfgoed onderbelicht zou raken, ruimde zij binnen dit programma een aparte plaats in voor het Nederlands-Indische erfgoed.

Op het persoonlijke vlak is zij via haar vader gelinkt aan de oorlog in Indië. Geboren in 1928 zat hij als kind in een Japans kamp. Eind jaren tachtig ging Bussemaker met haar vader naar Indonesië om de verhalen van zijn jeugd en de oorlog te horen. In mei 2011 verschijnt een boek van haar hand over haar ervaringen als dochter van een kampkind: ‘Dochter van een kampkind. Ervaringen van een staatssecretaris met de oorlog in Nederlands-Indie'.

Loopbaan

Bussemaker (1961) was van 22 februari 2007 tot 23 februari 2010 staatssecretaris van VWS. Daarvoor zat zij bijna 10 jaar in de Tweede Kamer voor de PvdA. Van huis uit politicologe promoveerde zij in 1993 bij de faculteit politieke en sociaal-culturele wetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.
Sinds kort is zij voorzitter van de MOgroep (Maatschappelijke Ondernemersgroep) Welzijn & Maatschappelijk Dienstverlening (W&MD) en kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER).

Bestuur

Naast Jet Bussemaker telt het bestuur van het Indisch Herinneringscentrum nog zes bestuursleden: Erry Stoové (voorzitter), Winnie Sorgdrager (plaatsvervangend voorzitter), Kees Neisingh (secretaris/penningmeester), Vaya Nijhof-Schippers, Bing Go en Jan Willem Kelder.