Inspirerend Moluks theater op Tong Tong Fair

In 2015 zorgen twee bijzondere Molukse theatergroepen voor uitverkochte zalen, de oudste theatergroep ‘DeltaDua’ met de voorstelling 'Kruit!' en de jongere ‘Timisela Brothers’ met hun voorstelling ' Het Geheim van The Brothers Timisela'. 
Tijdens deze editie van de Tong Tong Fair zijn ze nog te zien voor degenen die snel kaartjes regelen.

Met de voorstelling ‘Kruit!’ roept DeltaDua de Molukse opstand op het eiland Saparua in herinnering. In 1817 kwam onder leiding van de volksheld Pattimura een eind aan het leven van de Nederlandse bezetters op het Molukse eiland. Alleen één jongetje werd gespaard en zijn nageslacht leeft in Nederland voort onder de naam ‘Van den Berg van Saparoea’. Wat is over deze historie bekend en met welke motieven kwamen de betrokkenen tot hun daden en hoe kijken ze daarop terug? In een indrukwekkende voorstelling met in de bezielende hoofdrol actrice Nel Lekatompessy, muziek en zang van Julya Lo’ko, komt een intrigrerend schouwspel over het koloniaal verleden tot leven.

Regisseur Anis de Jong: “Wat mij intrigeerde was dat de echte Jean Lubbert in zijn manuscript beweert dat hij niets meer weet van de moord op zijn familie, zijn leven in de kampong en de verzorging door Maria.” 

Speeldata DeltaDua Tong Tong Fair

Website Deltadua

 

Het Geheim van The Brothers Timisela

Met aanstekelijke humor, een enkele traan en prachtige muziek nemen de broers Henry en Joshua Timisela je mee op een reis door hun bestaan als derde generatie Molukkers in Nederland. Voelen ze zich verplicht om de Molukse cultuur, de waarden en normen over te dragen op de volgende generatie? Of zien ze dit totaal niet zitten en hebben ze meer ambitie om geld en carrière te maken? Al snel komen de onderlinge verschillen tussen de beide broers aan het licht. Waar de een schijnbaar in het leven is geslaagd, dreigt de ander te glijden naar een marginaal bestaan. Wat heeft de kerk en God hier mee te maken? Hoe moeten ze met ouders, familie en verwachtingen omgaan? Al snel wordt duidelijk onder welke invloeden ze staan. In gevoelige gedichten en verrassende liedjes afgewisseld met anekdotes vol zelfspot, komen diverse typische Molukse uitingen in verbasterd taalgebruik naar voren. De typetjes die elkaar in een razend tempo afwisselen zijn voor iedereen heel herkenbaar en confronterend, in het bijzonder voor Molukse intimi. Uiteindelijk laten de broers je schaterlachend en in verwondering achter.

Speeldatum Brothers Timisela Tong Tong Fair

Website Brothers Timisela