Indische geschiedenis wordt familieverhaal van derde generatie

Jaarlijks wordt herdacht dat op 15 augustus 1945 officieel een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Na de Japanse capitulatie begon een nieuw hoofdstuk van geweld in voormalig Nederlands-Indië met de bersiap-periode en de dekolonisatieoorlog in de periode ‘45-‘50. Het Indisch herinneringscentrum (IHC) laat de derde generatie aan het woord in de vijfdelige podcast serie ‘Mijn Oma de Soldaat’ van Jorien Wallast.

Mies van Bekkum sloot zich aan bij het Vrouwenkorps van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger, (KNIL) en vertrok in 1949 als soldaat naar Java. Daar was ze getuige van de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië en de opheffing van het KNIL. Haar militaire verleden in de voormalige kolonie bleef na haar thuiskomst in 1950 grotendeels onbesproken. Pas als “oma Mies” bijna honderd is, vertelt ze haar verhaal aan kleindochter en journalist Jorien Wallast.

Jorien: “Ik dacht altijd dat mijn familiegeschiedenis zich volledig in Nederland afspeelde, tot mijn oma me over het Vrouwenkorps KNIL vertelde. Na drie jaar onderzoek naar dit korps en wat zij daar heeft meegemaakt, weet ik nu dat haar tijd in Indië het leven van mijn oma een beslissende wending heeft gegeven. Zonder haar deelname aan het KNIL, was ik er niet eens geweest.”
De zoektocht was voor Jorien niet altijd makkelijk. “Er is bijna niets vastgelegd over de 1000 vrouwen die hebben deelgenomen aan het Vrouwenkorps KNIL en wat hun rol was in de oorlog. Ik kreeg de meeste informatie van mijn oma. Het was soms best confronterend om haar te bevragen over haar keuze om zich aan te sluiten bij een koloniale bezettingsmacht. Maar ze was verrassend open en eerlijk over haar beweegredenen en hoe ze daar 70 jaar later op terugkijkt.“

Yvonne van Genugten, directeur van het Indisch Herinneringscentrum: “Het IHC belicht met deze podcastserie het onbekende verhaal van een van de eerste vrouwen die in dienst kwam van de Nederlandse krijgsmacht, in dit geval het Vrouwenkorps KNIL. Het is belangrijk dat de derde generatie zich bewust wordt van de positie van vrouwen 75 jaar geleden. En dat ook dit bijzondere en onderbelichte verhaal deel uitmaakt van de Indische geschiedenis. Het had bij wijze van spreken ook het verhaal van jouw oma kunnen zijn.”

'Mijn Oma de Soldaat' is een podcast van het Indisch Herinneringscentrum in samenwerking met KRO/NCRV en NPO Radio 1.

Dit project is gebaseerd op ware gebeurtenissen en mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning van het vfonds, het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting.

Voor meer informatie neemt u contact op met Merel Leidelmeijer, info@indischherinneringscentrum.nl, 070-2002500.