IN HET LAND | Ontmoetingen tussen ouderen van Zorgcentrum ‘Liefelijk Indië’ en scholieren Mgr. Huibersschool

Van 17 t/m 20 mei vindt ter gelegenheid van de opening van de Mgr. Huibersschool te Haarlem op 20 mei a.s. een feestelijk programma plaats. Eén van de onderdelen is de mobiele tentoonstelling de Wereld Express. De komst van Express is het resultaat van de samenwerking tussen de school en het Indisch Zorgcentrum “Lieflijk Indië”. Het thema ‘diversiteit’ is een kernpunt van het lesprogramma van de school. Hierbij zet de school de levenservaring van de bewoners in die ooit uit Indië zijn gekomen. Leerlingen kunnen de straat oversteken om de bewoners te ontmoeten. De bewoners, van wie de oudste al 92 jaar is, steken over om hun levensverhalen in de klas te vertellen

Opening door wethouder Jur Botter
Na een ingrijpende verbouwing vindt in de Vilniusstraat in Haarlem op zaterdagmiddag 20 mei a.s. vanaf 14.00 uur de opening plaats van WIJZER. In dit gebouw zitten de mgr. Huibersschool, het Centrum voor Jeugd en Gezin, peuterspeelzaal ‘t Peuterpandje en sportfaciliteiten van turnvereniging HLC en basketbalclub Triple Threat onder één dak. De wethouder Jur Botter zal de openingshandeling verrichten. Voor de bezoekers hebben de leerlingen, ouders en leerkrachten een gevarieerd feestprogramma samengesteld met muziek, een musical, presentaties en workshops.

Ontmoetingen tussen jong en oud
Een van de onderdelen is: het bezoeken van de Wereldexpress. Op de parkeerplaats voor de school staat een mobiele tentoonstelling. De Wereldexpress bevat onderwerpen als: anders-zijn, herdenken en vooroordelen tegen de achtergrond van de Indische Geschiedenis. Met een “routekaart” in de hand worden jongeren maar ook ouderen uitgedaagd om te ontdekken, te doen, na te denken, te discussiëren en te reflecteren over deze onderwerpen.

De komst van de tentoonstelling is het resultaat van de samenwerking die is ontstaan tussen de nieuwe buren, nl. de school en het Indisch Zorgcentrum “Lieflijk Indië” dat pal aan de overkant staat. In het lesprogramma van de school is het thema diversiteit een van de kernpunten. Hierbij wil de school gebruik maken van de levenservaring van de bewoners die ooit uit Indië zijn gekomen. Leerlingen kunnen de straat oversteken om de bewoners te ontmoeten; bij mooi weer in de prachtige tuin. De bewoners steken over om hun levensverhalen in de klas te vertellen. Er zijn ook afspraken gemaakt om van elkaars ruimten gebruik te maken. 

De tentoonstelling geeft de samenwerking een gezicht. In de dagen voorafgaand aan de officiele opening kunnen de leerlingen, ouderen en hun families de Wereld Express alvast bezoeken. Zo werden de afgelopen dagen de leerlingen van de Mgr. Huibersschool en basisschool de Talenten ontvangen in de Wereld Express door de ouderen en hun eigen leerkrachten die daarvoor een introductie training kregen. Ook waren de ouderen speciale gasten tijdens de musical van de leerlingen afgelopen woensdag 17 mei. 

 

Voor meer informatie: http://www.mgrhuibersschool.nl/