Zondag 14 april 2013 organiseert het Indisch Herinneringscentrum in samenwerking met de Gemeente Ede en de lokale Indische en Molukse gemeenschap het programma Herinneren en verbinden, de komst en inburgering van de Indische en Molukse gemeenschap in de gemeente Ede. Met driegeneratiegesprekken, lezingen, workshops (vooraf aanmelden, zie programma), theater en film.

Kijk hier voor het volledige programma.

Opgevangen in Ede
Na de oorlog zijn de Indische Nederlanders en de Molukkers de eerste en grootste groep nieuwkomers in de gemeente Ede. Zij kwamen in de periode 1946 tot ongeveer 1965 uit Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. In 2013 herinnert ons weinig meer aan deze grote intocht en een deel van de navolgende generaties heeft zijn plek gevonden binnen de Edese samenleving.

Verhalen verdwijnen
De eerste generatie wordt steeds kleiner en met hen verdwijnen ook de verhalen over deze periode. Velen van de jongere generaties weten weinig over hun geschiedenis: waarom zijn hun ouders of grootouders naar Nederland gekomen en hoe hebben zij hun weg gevonden in de samenleving. De overdracht van verhalen vond slechts beperkt plaats. Ook bij de niet-Indische en niet-Molukse inwoners van Ede en zeker bij de jeugd, is er weinig kennis over de lokale Indische en Molukse gemeenschap.

In samenwerking met de gemeente Ede en lokale Indische en Molukse organisaties organiseert het Indisch Herinneringscentrum de bijeenkomst 'Herinneren en verbinden' waarin de herinnering aan de komst, de opvang en de inburgering van Indische en Molukse Nederlanders in de gemeente Ede en de overdracht van deze herinnering naar jongere generaties en de Edese bevolking centraal staan.

Programma
Het programma bestaat uit een gevarieerd programma van gesprekken, een trailer van de documentaire over de inburgering in de gemeente Ede, theater, lezingen, workshops en muziek. Ook is er een tentoonstelling over de komst van de Indische Nederlanders en Molukkers in de gemeente Ede.

Datum        Zondag 14 april 2013

Tijd            11.00 – 16.00 uur, inloop 10.30 uur 

Locatie       Cultura Ede, Molenstraat 45, 6711 AW Ede, tel. 0318-672800 

Toegang    € 12,50 incl. Indische lunch. Vooraf kaarten reserveren/bestellen is gewenst! Kaarten reserveren kan telefonisch bij Cultura, 0318-672800. Gereserveerde kaarten dienen 30 minuten voor aanvang van de voorstelling te worden afgehaald. Indien de voorstelling is uitverkocht worden niet tijdig opgehaalde kaarten verkocht aan de kassa. Het is ook mogelijk om kaarten van tevoren te bestellen. Dat kan via de website van Cultura. Om een e-ticket aan te kunnen schaffen is een Cultura-theateraccount nodig. Mensen zonder theateraccount kunnen een account maken door zich te registreren bij de knop Nieuw account, waarna de toegangskaart besteld kan worden.

Kijk hier voor het volledige programma.

Afbeelding verwijderd.

Foto: Liesbeth Pieters, dochter van pensionhouder Buitenzorg in Ede, viert haar tweede verjaardag met kinderen uit contractpension Buitenzorg (1956)

 

Deze dag is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Ede, Delafonds en Coöperatiefonds Rabobank Vallei en Rijn.