Gedeelde verhalen op een indrukwekkende bijeenkomst

Op donderdag 21 maart organiseerde het Indisch Herinneringscentrum de bijeenkomst 'Gedeeld verleden, gedeelde verhalen: Repatriëring uit Indië'. De auteurs Pauline Slot (Soerabaja), Griselda Molemans (Opgevangen in andijvielucht, verschijnt binnenkort) en Sylvia Pessireron (De verzwegen soldaat) vertelden over de repatriëring van Indische en Molukse Nederlanders naar Nederland. Wim Manuhutu leidde de bijeenkomst op een prettige en warme manier in goede banen.

Met ruim 160 belangstellenden was de bijeenkomst druk bezocht. Ze kwamen uit het hele land op de middag af. De drie auteurs vertelden op boeiende en betrokken wijze hoe zij verhalen over de repatriëring hadden verzameld en opgetekend. Persoonlijke geschiedenissen van gezinnen, elk met hun eigen achtergrond, passeerden de revue. De verhalen lieten eens te meer zien hoe divers de Indische gemeenschap is en hoeveel verschillende familieverhalen er bestaan. Bij de toehoorders in de zaal riepen de verhalen dan ook veel herkenning op.

Chyco Brouwer en Harry Jekel vermaakten de bezoekers tussen de voordrachten door met muzikale intermezzo's. Zij sloten de bijeenkomst af met het welbekende 'Soerabaja'.

Een aanzienlijk deel van de bezoekers praatte na de bijeenkomst nog even gezamenlijk na onder het genot van een heerlijke Indische rijsttafel.