Cultureel programma Paradijsvogels in de polder

De hedendaagse en historische link die Papoea’s, Indo’s, Molukkers en Nederlanders met (de geschiedenis van) voormalig Nederlands Nieuw Guinea hebben, staat centraal op zondag 28 oktober 2012 in een gevarieerd cultureel programmain RASA Utrecht. Met o.a. muziek, literatuur, dans, films, een talkshow en lekker eten. Host is Wim Manuhutu.

50 jaar geleden kwam er een eind aan het laatste restje Indië. Nederland moest Nederlands Nieuw-Guinea opgeven vanwege een succesvolle claim van Indonesië op het gebied.

Papoea's
Met name de Papoea’s die meedraaiden in de koloniale infrastructuur en een actieve rol hadden gespeeld in de opbouw van een natie in wording, kwamen in Nederland terecht. Hun verhaal is als een geschiedenis, gevuld met tranen. Ontgoocheld bouwden zij een bestaan op in Nederland waar hun achtergrond en identiteit onzichtbaar was. Desondanks hebben zij zich 50 jaar later, met vier generaties Papoea’s in Nederland, goed geïntegreerd in Nederland. Zij voelen zich Papoea en/of Nederlands, hun  identiteit meervoudig en dynamisch.

Indo's en Molukkers
Nederlands Nieuw-Guinea gold vanaf de 40er jaren als ‘n laatste restje Indië, waar zich ook Indo’s en Molukkers gevestigd hadden als militair, ambtenaar, leraar, ondernemer of zelfstandige. Velen voelen  nog een sterke, dierbare band met gebied en geschiedenis, men reist ernaar toe en komt samen tijdens reünies. Reden dus om deze band aan te halen in dit jaar.

Organisatie: Indisch Herinneringscentrum, Kosmopolis Utrecht, Moesson – Het Indisch Maandblad.

Datum    
Zondag 28 oktober 2012

Tijd  
Inloop 13.00 uur
Zaalprogramma 14.00 – 17.30 uur

Toegang
€ 10,00

Locatie   
Cultureel centrum RASA, Pauwstraat 13 A, Utrecht
 

Reserveren   
Mail uw naam en contactgegevens naar info@kosmopolisutrecht.nl o.v.v. reservering 28/10/2012