Artikel: 'Arnhem wil Indisch Herinneringscentrum behouden'

Arnhem wil Indisch Herinneringscentrum behouden

Geplaatst op 6 februari 2016, in De Gelderlander, via deze link.

ARNHEM - De gemeente Arnhem en de provincie Gelderland onderzoeken momenteel hoe ze het Indisch Herinneringscentrum, gelegen op het landgoed Bronbeek, voor Arnhem kunnen behouden.

Voormalig Gelders gedeputeerde Hans Esmeijer gaat dat als 'verkenner' onderzoeken. Het bestuur en de directie van het Indisch Herinneringscentrum (IHC) willen nog dit jaar uitsluitsel hebben over de mogelijkheden voor een 'volwaardig herinneringscentrum' op of nabij het terrein van Bronbeek in Arnhem, Amsterdam, Den Haag of Utrecht.

Locatie
Binnen 3 jaar moet, aldus de IHC-directie, zo'n voorziening beschikbaar komen. In een reeds lopende enquête vraagt het IHC de Indische gemeenschap waaraan zo'n voorziening moet voldoen en waar het moet komen. Arnhem en Den Haag zijn, aldus het IHC, verreweg de populairste locatiekeuzes.

Niet vanzelfsprekend
Het Indisch Herinneringscentrum is 1 van de 4 herinneringscentra van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. In tegenstelling tot Kamp Westerbork, Kamp Vught en Kamp Amersfoort heeft het IHC 'geen vanzelfsprekende plek in Nederland'. "We zijn nu slechts een voetnoot op het landgoed Bronbeek", schetst directeur Yvonne van Genugten. Het hoofdkantoor van het IHC zit al vanaf 2008 in een voormalige boerderij, achter het Koninklijk Tehuis voor oud-militairen en Museum Bronbeek.