Ad van Liempt: 'Ik noem het een oorlog'

Update 1 juli 2012: bekijk filmfragmenten over de opmaat naar een koloniale oorlog.
Volg de reconstructie door Ad van Liempt van de opmaat naar de eerste politionele actie op de website van geschiedenis24.nl. Met filmbeelden werkt Van Liempt toe naar een afsluitende tv-uitzending 'Nederland valt aan' op 21 juli 2012 van de NTR. Daarin laat hij zien hoe de pers zich 65 jaar geleden zou hebben opgesteld (toen Nederland Indonesië aanviel) als zij de kritische houding en technische middelen van nu had gehad? Een kijkje in de keuken bij het maken van deze documentaire biedt dit filmfragment.
Het gelijknamige boek verscheen eind mei. 

Op uitnodiging van het Indisch Herinneringscentrum gaf Ad van Liempt op zaterdag 26 mei een lezing in het Bibit-Theater van de Tong Tong Fair. Onderwerp van gesprek was zijn boek 'Nederland valt aan' dat de week ervoor was verschenen. Op basis van brieven, dagboeken, notulen en geheime notities laat hij hierin zien hoe Nederland aanstuurde op de eerste politionele actie (1947), bedoeld om het Nederlands gezag te herstellen in de Indonesische republiek en om de economische belangen van Nederlandse bedrijven veilig te stellen.

Aansluitend aan de lezing interviewde Esmeralda Böhm (redacteur NOS) Van Liempt. Op de vraag of het nog een taboe is om de politionele acties een oorlog te noemen, antwoord Van Liempt: "Nederland weet altijd precies wat er mis is in andere landen, maar is niet in staat om met dezelfde kritische blik naar zichzelf te kijken. Ik noem de politionele acties een oorlog. Natuurlijk zijn er altijd mensen die vallen over die term, daar kun je lang en breed over discussiëren. Ik nodig ze uit om met mij hierover in discussie te gaan."

Van waar komt de belangstelling voor de voormalige Nederlandse kolonie, waarover Van Liempt al eerder schreef en waarover hij ook programma's maakte? Van Liempt: "Ik heb geen familiebanden die terugvoeren naar Nederlands-Indië. Ik heb me altijd erover verbaasd hoe weinig aandacht er altijd is geweest voor wat daar is gebeurd. Niet op school, tijdens geschiedenis, nergens hoorde je er wat van. Toen ben ik zelf op zoek gegaan naar die geschiedenis, overal vragen stellen, archieven induiken, op zoek naar feiten, die ik dan in begrijpelijke taal probeer op te schrijven. Inmiddels heb ik zoveel kennis opgedaan dat  anderen mij vragen stellen (lacht)."

Bekijk hier de foto's van de lezing van Ad van Liempt.