30
november
2022

Workshop: Het andere verhaal

Meld je aan voor de educatieve workshop: Het Andere Verhaal! In deze workshop leer je hoe je koloniale verhalen, stambeelden en bronnen op een andere manier kunt lezen en interpreteren. Tijdens de workshop krijg je tools mee om zelf aan de slag te gaan met een gekozen document: welk vernieuwende perspectief vind jij belangrijk om te vertellen? Wie ontbreken er in de geschiedenis? En hoe maak je dit duidelijk? De workshop wordt gegeven door grafisch vormgever Merel Meijer.  

Merel Meijer

Foto gemaakt door: Roel Backaert

Mijn naam is Merel Meijer en ik heb mijn bachelor grafisch ontwerp afgerond met het afstudeerproject The Life We Never Knew She Lived  aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. The Life We Never Knew She Lived is een reïnterpretatie van het boek Het Hoge Huis aan de Javazee van historicus Joop van den Berg. Dit boek vertelt het verhaal van mijn betovergrootouders. In mijn project verander ik het perspectief van dit verhaal: waar het eerste draaide om mijn betovergrootvader draait het nu om mijn betovergrootmoeder. In vele koloniale verhalen staat de witte man centraal, maar met mijn project worden mensen centraal gesteld waarvan hun perspectief niet vaak wordt belicht.

Ik gebruik technieken van deconstructie en reconstructie wat samen een methode vormt die in meerdere stappen laten zien hoe je een perspectief in een koloniaal verhaal kan veranderen. Met deze workshop wil ik deze methode introduceren en delen, zodat de deelnemers een manier vinden om deze verhalen op een andere manier te lezen en te interpreteren.  

 

Voorbeeld uit het boek van Merel

Programma

Datum en tijd: Woensdag 30 november, 19:30 - 21:30 uur

Locatie: Museum Sophiahof, Sophialaan 10 in Den Haag

Kosten: 7,50, reserveer direct jouw plek