4
september
2020

Opening tijdelijke tentoonstellingen

Op 4 september worden de twee tijdelijke tentoonstellingen geopend in Museum Sophiahof: 'Depokkers. Een koloniaal verhaal ontrafeld' en 'Heritage in Transition. Herbestemming van koloniaal erfgoed in Jakarta en Semarang: Huidige bewoners en de nieuwe gebruikers'.

Vanwege de corona maatregelen is de opening van de tentoonstellingen erg beperkt, maar gelukkig is er een oplossing: een online live stream! Vanaf 15:30 uur bent u van harte welkom om online de opening van onze nieuwe tentoonstellingen te bekijken. Wij zullen op onze Facebookpagina, YouTube en website een speciale omgeving creëren waarin u live meekijkt met het programma op het podium.

Het programma

15:30 uur - Openingswoord Jim van der Meer Mohr, voorzitter Indisch Herinneringscentrum

15:35 uur - Introductie 'Depokkers. Een koloniaal verhaal ontrafeld' door Margaret Leidelmeijer

15:40 uur - Introductie 'Heritage in Transition. Herbestemming van koloniaal erfgoed in Jakarta en Semarang: Huidige bewoners en de nieuwe gebruikers' door Isabelle Boon

15:45 uur - Optreden van dichter Robin Block

15:55 uur - Optreden van theatermaker Barbara Loen

16:15 uur - Optreden van dichter Robin Block

16:20 uur - Afsluiting door host Patrick Neumann

Over de tentoonstellingen

'Depokkers. Een koloniaal verhaal ontrafeld.'

Depokkers tentoonstelling

In 1714 liet Cornelis Chastelein zijn landgoed Depok op West-Java na aan 150 tot slaaf gemaakten. Zij kregen naast hun vrijheid ook een deel van zijn kapitaal en goederen om daarmee een landbouwkolonie te vormen. Tot op de dag van vandaag hebben nazaten van deze ‘Depokkers’ nog contact met elkaar.


De tentoonstelling met persoonlijke verhalen laat zien hoe mensen met een slavernijverleden in het toenmalig Nederlands-Indië hun plek veroveren binnen de koloniale samenleving en hoe de huidige generaties denken over hun verleden. Een verhaal over worsteling en triomf, maar ook over superioriteit, uitsluiting en racisme.

'Heritage in Transition'

Herbestemming van koloniaal erfgoed in Jakarta en Semarang: Huidige bewoners en de nieuwe gebruikers

Heritage in transition

Fotograaf Isabelle Boon laat de bezoekers kennismaken met de wijze waarop huidige inwoners van Jakarta en Semarang met de oude architectuur in Indonesië omgaan. Niet het koloniaal erfgoed staat centraal, maar de bewoners, bouwvakkers, kinderen, verkopers. Kortom: de nieuwe gebruikers.
De tentoonstelling geeft een beeld van hoe Indonesië haar eigen toekomst vormgeeft en de restanten van Nederlandse aanwezigheid in stijl en steen verweeft met haar eigen visie op vooruitgang.

Folder

Prijsvraag

Over theatermaker Barbara Loen

Na haar opleiding tot theaterdocent (Artez, voorheen HKA 1998) nam haar leven een andere wending en hield het podium haar lange tijd niet bezig. Een gezin verder speelt echter haar theaterbloed onstuitbaar op. En daarbij begint ze bij het begin: haar wortels. Indische wortels wel te verstaan. 

In opdracht van het Indisch Herinneringscentrum maakte ze een korte solovoorstelling bij de expositie over Depok. Dit javaanse dorp is haar vaders geboorteplaats. In ‘Depok: verblijfplaats van iemand die in afzondering leeft’, zoekt zij naar sporen van de lotgevallen van de Depokkers in zichzelf.

Onderweg komt ze meer vragen tegen dan antwoorden. Maar of ze dat erg vindt?

Barbara Loen zoekt en vertelt verhalen door, speelt framedrums en percussie in trio Saffraan.

Barbara Loen

Over dichter Robin Block

Robin Block is dichter, muzikant, theatermaker. Zijn werk begeeft zich op het grensvlak van taal, muziek en performance. Op deze website deelt hij poëzie, muziek en storytelling. Ook houdt hij een weblog bij over de geschiedenis, kunst en tradities van Indonesië en voormalig Nederlands-Indië.

Momenteel speelt Robin Block de solo storytelling show SAMUDRA. Hij is oprichter van de muziektheatergroep Project Wildeman en onderdeel van het Nederlandstalige popduo WOLKEN. Ook schrijft hij maandelijks een column voor Indisch Tijdschrift Moesson.

Robin Block

Livestream