22
maart
2023

Netwerkbijeenkomst Indisch Erfgoed Digitaal

Op woensdag 22 maart 2023, van 13.00-17.00 uur, organiseert het Programma Indisch Erfgoed Digitaal (PIED) een netwerkbijeenkomst in Amersfoort om u bij te praten over de ontwikkelingen omtrent het digitaliseren en beschikbaar stellen van Indische collecties.

Indisch Erfgoed Digitaal

De verschillende onderdelen in het programma - digitalisering, verrijking, online presentatie -, het educatieve platform en het oral history project zullen worden toegelicht. In aparte sessies voor organisaties met een collectie, (toekomstige) vrijwilligers en educatie zal interactief dieper op de onderdelen van het programma worden ingegaan.

Programma

Datum: woensdag 22 maart 2023 Tijd: 13.00-17.00 (incl. borrel)
Locatie: Observant, Stadhuisplein 7, Amersfoort (https://observant.nl/contact/)
Moderator: Yulia Irma Pattopang, programmamaker van het Indisch Herinneringscentrum (IHC)

13.00 – 13.30 Inloop met koffie/thee

13.30 – 13.40 Welkom door Yulia Irma Pattopang

13.40 – 14.00 Programma Indisch Erfgoed Digitaal door Margaret Leidelmeijer, projectleider IHC, Louise Rahardjo, programmacoördinator KB/Metamorfoze en Jesse de Vos, projectleider NOB

14.00 – 14.30 Ik ben, omdat ik was. Over het belang van meerstemmigheid in historiografie en erfgoed door Warda El-Kaddouri, journalist en onderzoeker

14.30 – 14.45 Omloop naar sessies (koffie/thee in de diverse zalen beschikbaar)

14.45 – 15.30 Parallelle sessies:

Sessie voor erfgoedorganisaties
Meerstemmig en divers Indisch Erfgoed: collecties gezocht! door Margaret Leidelmeijer, Louise Rahardjo en Jesse de Vos Voor het webportaal ‘Indisch Geheugen voor de toekomst’ (werktitel) zoeken we collecties waarin stemmen van verschillende migrantengroepen uit het voormalig Nederlands-Indië en Indonesië vertegenwoordigd zijn.

In deze sessie vertellen we over de mogelijkheden voor digitaliseren en de manier waarop deze collecties aangesloten worden in het webportaal. Ook Oral History collecties komen aan bod.

Sessie voor vrijwilligers/algemeen geïnteresseerden
Duik in de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië/Indonesië en draag je steentje bij! door Lisa Aarsen, medewerker educatie IHC en Susan de Thouars, projectmedewerker NOB

In deze sessie vertellen wij graag meer over de kansen en mogelijkheden van onze crowdsource projecten waar wij werken met de KNIL stamboekkaarten en Oral History. Ook laat Vilan van de Loo in haar lezing Het KNIL. Over de mannen (en vrouwen) in uniform zien welke verhalen over het KNIL er in de archieven besloten liggen. Dit laat zien hoe belangrijk het is dat deze informatie toegankelijk en makkelijk doorzoekbaar is.

Sessie voor docenten/educatoren
Multiperspectiviteit in de klas door Romée Mulder, educatief projectmedewerker IHC

In deze sessie wordt dieper ingegaan op de vertaling van de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië/Indonesië naar de klas vanuit meerdere perspectieven. Ook wordt besproken hoe jongeren nu betekenis kunnen geven aan deze geschiedenis. Met een lezing van Ariadne Asimakopoulos over  Koloniaal verleden en heden: multiperspectiviteit in de klas. Ariadne Asimakopoulos is impact producer & redacteur van De Wereld van De Oost.

15.30 – 16.15 Paneldiscussie o.l.v. Yulia Irma Pattopang
De diversiteit en meerstemmmigheid in bronnen, de toekomst van de (Nederlandse)Geschiedschrijving
Panelleden:
• Warda El-Kaddouri, journalist en onderzoeker
• Vilan van de Loo, schrijfster • Ariadne Asimakopoulos, impact producer & redacteur
• Margaret Leidelmeijer, projectleider IHC

16.15 – 17.00 Borrel

Aanmelden

Deelname is kosteloos, registratie verplicht.

Meld je vóór 14 maart aan via dit formulier.

Het plenaire gedeelte van het programma is te volgen via een livestream: bit.ly/3wMKVre

De netwerkbijeenkomst is interessant voor

  • collectiehoudende instellingen: organisaties die hun collecties al voor digitalisering hebben aangeboden of dit in de toekomst gaan doen, organisaties met al gedigitaliseerde relevante collecties die ze willen aanbieden voor aansluiting op het nieuwe webportaal en meer willen weten over wat het programma voor hen kan betekenen.
  • personen die in het onderwijs werkzaam zijn en gebruik willen gaan maken van de educatieve modules die het programma gaat ontwikkelen.
  • en natuurlijk iedereen die mee wil werken aan dit project als vrijwilliger 

Samenwerkingspartners

PIED

Programma Indisch Erfgoed Digitaal is een samenwerking tussen

IH NOBKB

Klik hier voor meer informatie over Programma Indisch Erfgoed Digitaal en hoe u kunt bijdragen aan dit project. 

Het Programma Indisch Erfgoed Digitaal wordt gefinancierd door Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.